ЈОВАНОВИЋ Ирена

ЈОВАНОВИЋ Ирена – драмска глумица (Москва, 3. III 1905 – Београд, 16. X 1990). Супруга глумца Бранка Јовановића (в). Отац јој се звао Мило Иличковић и био је војни лекар, а мати Клавдија, Рускиња, рано је научила своју кћер да воли књигу и уметност уопште. Основну школу похађала је на Цетињу и у Ђаковици, где јој је отац као лекар службовао. Гимназију је завршила у Скопљу, завршивши у исто време и Средњу музичку школу, одсек за клавир. Још као гимназијалка приређивала је концерте у НП у Скопљу. Када се нико томе није надао, удала се за глумца Б. Јовановића, првака скопске сцене, уз којег је провела целу каријеру и са којим је имала кћер Ксенију, такође глумицу. До удаје није ни помишљала на позориште и на глумачки позив; пратећи живот и рад свог супруга, све више се занимала за сцену, па се најзад одлучила да се потпуно посвети глуми. Почела је да игра 1928. у НП у Сарајеву, под управом Б. Нушића, који је похвалио њене прве глумачке кораке и охрабрио је за будуће уметничке подухвате. Развијала се брзо, захваљујући таленту и лепој појави пуној женствености, и на сарајевској позорници је остварила замашан број улога, тумачећи са много љупкости и свежине ликове младих жена у народном и страном репертоару. Једна од одлика њене глуме била је непосредност саопштавања са позорнице, испољена неодољиво још у почетку а коју је она у даљем раду развијала до праве мајсторије. Једну сезону, 1932/33, провела је на сцени у Осијеку. Ипак се вратила у Сарајево, где је била постигла прве успехе, да би остварила још многе веома студиозно израђене креације у класичним и савременим драмама, домаћим и страним (1933-1936). Напустивши Сарајево, ступила је у НПДб и у њему остала од 1. VIII 1936. до 31. VII 1940, када је прешла у Бгд. То је врло значајан период у њеном уметничком раду. За четири сезоне креирала је низ врло успелих улога. Трећа етапа њене уметничке биографије (од 1940. до пензионисања, 1960) испуњена је многим врло занимљивим и атрактивним глумачким реализацијама на престоничкој сцени.

УЛОГЕ: Ленка (Сеоска лола), Рина (Покојник), Грофица Мадлен Петровна (У агонији), Госпа Марина (Народни посланик), Марина (Силе), Маријана (Делила), Оливија (Богојављенска ноћ), Мисис Филдинг (Цврчак на огњишту), Василиса Карповна (На дну), Грушењка (Браћа Карамазови).

ЛИТ: А-м (С. А. Јовановић), Г-ђа Ирена Јовановић, Српска сцена, 1941, бр. 2, с. 49-50; Е. Финци, Више и мање од живота, I, Бгд 1955, с. 70, 145, 161; II, Бгд 1961, с 103, 191, 195; III, Бгд 1963, с 162.

Ж. П.