ЈАГУШТ Младен

ЈАГУШТ Младен – диригент (Суња, 10. XII 1924 – ). Потиче из трговачке породице. Основну школу и шест разреда гимназије завршио је у Крагујевцу, а матурирао је у Сиску 1943. На Загребачкој Музичкој академији је био ученик чувеног Фридриха Цауна, код којег је дипломирао 1949. Своје практично оспособљавање за диригентски позив почео је још 1945. основавши студентски хор „Иван Горан Ковачић”. По завршетку студија радио до 1951. са Камерним хором Радио Згба, затим је до 1957. био корепетитор и диригент загребачке Опере. У Бгду је 1957. постављен за диригента Хора и Симфонијског оркестра Уметничког ансамбла Централног дома ЈНА, где је остао до 1965. Истовремено, од 1960,  био је и први диригент Симфонијског оркестра Радио Бгда. Од 1. VII 1966. до 31. XII 1970. био је главни диригент и директор Опере са Балетом СНП. За време рада у СНП утицао је на подизање општег извођачког нивоа и ангажовао се на подизању извођачког потенцијала. Репертоар је проширио Вердијевим операма које до тада нису извођене – Симон Боканегра, Моћ судбине, Магбет. Иако се из НСада вратио у Симфонијски оркестар и Хор РТВ Србије, често је гостовао у СНП. У пензију је отишао 1984, али је наставио са дириговањем. Уједно се бави и педагошким радом – на Академији уметности у НСаду изабран је 1975. за редовног професора за предмете Оркестар и Дириговање, а предавао је и на Факултету музичких уметности у Бгду. Добитник је Октобарске награде Бгда за 1962. и НСада за 1968, као и награда Удружења музичара Србије и Удружења композитора Југославије за извођење домаћих аутора, а за рад са оркестром новосадске Академије добио је награду за животно дело. У музичким круговима важи за уметника префињене музичке културе. Искусни је хорски, оперски, симфонијски и ораторијумски диригент међународног реномеа. Имао је око хиљаду наступа у земљи и на гостовањима у свету: Аустрија, Белгија, Бугарска, Енглеска, Италија, Куба, Канада, Мароко, Мађарска, Немачка, Пољска, Румунија, СССР, Чехословачка и Швајцарска. Као диригент снимио је целокупан опус Стевана Мокрањца, више хиљада минута музике домаћих и страних аутора и неколико десетина плоча.

ДИРИГОВАЊА: Симон Боканегра, Вертер, Моћ судбине, Евгеније Оњегин, Аида, Магбет, Војводина, Еро с онога свијета, Чаробна фрула, 1001 ноћ, Шчелкунчик, Лабудово језеро, Ноћ на прузи.

ЛИТ: А-м, Истакнути београдски диригент Младен Јагушт, Сцена, 1966, бр. 5, с. 283; Г. Дивљак-Арок, Вечерас оперска премијера у Српском народном позоришту, оперски шоу Младена Јагушта, Дневник, 20. VI 1967; С. Кисић, Успелу премијеру имало извођење Вердијеве опере, Политика, 24. VI 1967; Б. Рушкуц, Искрени доживљај, Дневник, 7. II 1968; Б. Рушкуц, Просечно остварење, Дневник, 14. IV 1968; А-м, Чајковски на сцени СНП-а, Позориште, НСад 1969, бр. 3-4, с. 19; Н. Н., Чланови новосадске опере у Букурешту, Борба, 3. IV 1970; (O.) P(an)di, Évadzáró bemutató elött Verdi Macbeth címü alkotása az újvidéki operaszínpadán, Magyar Szó, 15. V 1971; М. Логар, Вердијев Макбет” први пут код нас. Премијера на сцени Опере Српског народног позоришта у Новом Саду под музичким вођством Младена Јагушта, у режији Младена Сабљића, Борба, 22. V 1971.

М. Л.