РАДУЛОВИЋ Јован

РАДУЛОВИЋ Јован – књижевник (Полачa, код Книна, 29. IX 1951 – Београд, 7. III 2018). Основну школу завршио је у родном месту, а гимназију у Книну. Књижевност је студирао у Задру и Београду где је и дипломирао. Радио је као професор у 14. Београдској гимназији, био је уредник у БИГЗ-у, a затим и директор Библиотеке града Београда. Након оснивања Републике Српске Крајине био је и њен министар спољних послова. Прву збирку приповедака Илиништак објавио је 1978. Приповетке Јована Радуловића, као и његови драмски текстови заступљени су у многобројним антологијама код нас, а преведени су на енглески, руски, француски, италијански, шведски, мађарски, немачки, украјински и македонски језик. Писао је приповетке, романе, драме, али и ТВ и филмске сценарије. Аутор је бројних радио драма које су емитоване на програмима Радио Београда. Изабрана дела Јована Радуловића објављена су у седам књига (2001- 2004). Приредио је за штампу: Изабрана дела Владана Деснице, Изабрана дела Мирка Королије, Изабране радове Марије Илић Агапове. У СНП је изведена његова драма Голубњача (1982) (в.) која је изазвала велико интересовање због забране извођења. Сам аутор је оптужен за национализам у тадашњој Југославији, и та драма је изазвала велике полемике у којима су учествовали сви од политичара, па до великог броја културних радника и уметника који су имали различита мишљења о њеном значају, уметничким дометима и намери. Ипак, драма је у истој режији и подели наставила да се игра у Студентском културном центру у Бгду и на фестивалу „Алпе адрија“ у Словенији проглашена за најбољу представу. Добитник је: Октобарске награде града Београда, Андрићеве награде, награде „Исидора Секулић“, награде „Бора Станковић“, награде „Светозар Ћоровић“, награде „Бранко Ћопић“, награде „Јоаким Вујић“ за драмски текст, награде „Браћа Мицић“, награде „Златни сунцокрет“, Грачаничке повеље, Награде Удружења драмских уметника Чехословачке за најбољи сценарио 1989. године на фестивалу „Златна Праха“.

БИБЛ: књиге приповедака : Илиништак, Даље од олтара, Голубњача и друге приповјетке, Изабране приповјетке, Замка за зеца, У Исламу Грчком, Идеалан плац, Уронити у матицу живота, Сумњива сахрана, Нема Вероника и друге приче, Најлепше приповетке Јована Радуловић, Изгубљени топоними; романи: Браћа по матери, Прошо живот, Од Огњене до Благе Марије; драме: Учитељ Доситеј, Бора под окупацијом, Голубњача, Вучари Доње и Горње Полаче; документарно-прозни и есејистички запис: По српској Далмацији, Зрна из плеве, Случај „Голубњача“ – за и против, Уронити у матицу живота.

ЛИТ: З. Радисављевић, Зазирем од писаца који пишу само романе, Политика, 10. X 2012; А-м., Одлазак Јована Радуловића, Политика, 9. III 2018.

 

М. Л.