ВИЛИЈЕМС Тенеси (Tennessee Williams)

ВИЛИЈЕМС Тенеси (Tennessee Williams) – амерички драмски писац (Колумбус, Мисисипи, САД, 26. III 1911 – Њујорк, 25. II 1983). Право име му је Thomas Lanier Williams. Студирао је књижевност на универзитетима у Мисурију, Ајови и Вашингтону. Већ као двадесетпетогодишњак добио је значајну награду за драмско стваралаштво, а 1945. и Пулицерову награду за комад Стаклена менажерија. В. је пре свега драмски писац, али је писао и песме и  кратке приче. У Европи се прославио тек након Другог светског рата и убрзо је постао један од најигранијих америчких аутора. Био је пореклом са америчког југа и своје земљаке је довео на позоришне даске. То су људи без корена, обухваћени носталгијом за старим крајем и чежњом да уђу у друштво затворених, конзервативних и расистички охолих кругова. Он зналачки улази у емоционалну невољу индивидуе чије је осећање света одређено социјалном и политичком несигурношћу. То су странци и одбачени, без унутарње равнотеже и неспособни да се прилагоде животним условима. В. их црта неумитном психолошком анализом у натуралистичком концепту уз нешто болне ироније. Називају га песником изгубљених и гласником модерних људских судбина. Умро је у својој хотелској соби на необичан начин: угушио се чепом покушавајући зубима да отвори неку козметичку бочицу. Познати су му комади: Стаклена менажерија, Трамвај звани жеља, Тетовирана ружа, Мачка на усијаном лименом  крову и др. У СНП су изведени његови комади Стаклена менажерија (1952) и Тетовирана ружа (1958).

БИБЛ: Tennessee Williams, Десет постаја на Camino Realu, прев.

Момир Јакшић, Згб 1963; Tennessee Williams, Изабране драме. Стаклена менажерија. Трамвај зван жудња. Тетовирана ружа. Мачка на врућом лименом крову. Прев. Иво Јуриша и Далиа Грин, Згб 1967.

ЛИТ: И. Јуриша, Tennessee Williams, у: Изабране драме, Згб 1967, с. 5-19; Ј. Христић, Позориште, позориште, Бгд 1977, с. 253; Страни писци, Згб 1968, с. 786; Ј. Ћирилов, Тенеси Вилијамс – писац наше младости, Политика, 1. III 1983.

Д. Р.