kome-verujete

ПОДЕЛАРЕЧ РЕДИТЕЉАКРИТИКАФОТОВИДЕО
Јелена Ђорђевић
КОМЕ ВЕРУЈЕТЕ?

Редитељ: Даријан Михајловић
Сценограф: Саша Сенковић
Костимограф: Јасна Бадњаревић
Композитор: Марко Грубић

Играју:

Марко Савић
Милица Грујичић
Александра И. Плескоњић
Страхиња Бојовић
Милован Филиповић
Јована Мишковић

Инспицијент: Снежана Радованов Кузманов
Шаптач: Снежана Ковачевић
Мајстор тона: Драган Курјаков

Премијера: 3. март 2004, сцена „Јован Ђорђевић“

Представа траје око један сат и педесет минута.

Декор, костими и остала сценска опрема израђени у радионицама Српског народног позоришта.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Не волим прву читаћу пробу, не волим ни прву мизансценску, а најмање волим први прогон. Током проба представе КОМЕ ВЕРУЈЕТЕ, све ове три критичне фазе прошле су без уобичајених стресова које доживљавам. Шта више, уопште се и не сећам проба, јер ми никада није брже пролетело два месеца. Не сећам се када ми је све ишло тако лако. Не памтим када сам са глумцима радио тако аналитично и не могу да се сетим када ми је проба била тако испуњена као током рада на овој представи. Не знам када сам имао тако складну екипу и тако добро распоређене и усклађене амбиције у ансамблу. Ту мислим на сценографа, редитеља, костимографа и композитора. У ствари, од тог мог заборава, остаће само представа. Добро је што се не сећам како смо до ње дошли.

Даријан Михајловић

БУЂЕЊЕ УСРЕД ЗИМЕ

Три драмске премијере и још много тога догодило се у само седам дана, што је инцидентни преседан на домаћој позоришној сцени
То је дефинитивно било ванредно стање, нешто што је, попут елементарне непогоде или ослобођене енергије протутњало и добро протресло/прозрачило зграду Српског народног позоришта и при том мобилисало све његове уметничке, техничке и организационе потенцијале. А имало је, као и сви урагански ветрови, поетичан назив:
„Невиност – Пројекат три“. /…/ Три позоришне премијере (по делима младих домаћих драматичара, у режији младих редитеља и у извођењу, углавном, младих глумаца), јавна читања неизвођених драма наших писаца млађе генерације, објављивање и промоција књиге о „Пријекту три“, разговори о савременој домаћој драми и њеном европском контексту, концерти, документарац посвећен Фестивалу… Пун синергијски ефекат, како овај инцидентни преседан на домаћој позоришној сцени назива његов идејни творац, редитељ Жанко Томић.

КОМЕ ВЕРУЈЕТЕ?, комад Јелене Ђорђевић у режији (и обилатом, у овом случају и ефектном и ефикасно надграђујућем дописивању/актуелизацији) Даријана Михајловића, изведен је као друга премијера. Пиранделовски почетак, тек као подсећање да смо и ми у гледалишту део потоњег сценског збивања, заправо (урбаног) фолклора једног тешко оболелог друштва у којем, како каже један од ликова, постоје три избора: . Паралелизам наративног тока подразумева централну, мелодрамску љубавну причу и низ, само на први поглед дигресивних, комчних, трагикомичних, гротескних прича које су, заправо, у функцији контекстуализације оне основне приче о немогућој љубави (и одсуству вере, наде, смисла) двоје младих./…/ Даријан Михајловић чврстом и сигурном руком води сценску нарацију и одржава прецизну равнотежу два поменута тока приповедања. У помало глумачкој конкуренцији, у којој су Славица Бајчета и Милован Филиповић имали претежак задатак да се, реалистичком глумом (нема лажи, нема преваре) супротставе раскошној жанровској скали и могућностима стилизације које су, у креирању безброј ликова, стајале на располагању Александри Плескоњић Илић, Марку Марковићу и Нинославу Ђорђевићу, сви су – победници.

Даринка Николић


ПРОЈЕКАТ ТРИ
МОЖЕ ЛИ СЕ САЧУВАТИ НЕВИНОСТ СВЕТА

У оквиру репертоара за 2003/2004. годину Драма Српског народног позоришта припрема Невиност – Пројекат три који се састоји од три представе – драму Зуби Александра Новаковића режира Предраг Штрбац, комад Сигурна кућа Марије Стојановић на сцену поставља Жанко Томић, док текст Јелене Ђорђевић Коме верујете режира Даријан Михајловић.

Представе Пројекта три ће бити премијерно изведене током исте седмице (од 1. до 7. марта), да би доцније, на редовном репертоару СНП-а биле игране у блоку (три дана за редом, сваког дана по једна представа). Циљ пројекта је да, с једне стране, промовише групу домаћих писаца најмлађе генерације, али и афирмише продукцију у театру засновану на ентузијазму, на вољи да се у пуној мери ангажују не само око представе коју праве, већ и сарађују с осталим екипама, на напору да кроз међусобну креативну комуникацију успоставе релације које ће се одразити на резултате рада, на труду који подразумева ванредне термине проба, а посебно на тесној сарадњи с писцима.

У фази припрема за реализацију представа Пројекта три организовали смо аудицију за најмлађе глумце из подела – студенте новосадске Академије уметности, као и сусрете ауторских тимова, састанке на којима су дефинисани стратешки циљеви пројекта, али и да би били ангажовани уметнички сарадници који ће паралелно радити на све три представе.

У исти мах, реализација Пројекат три је и прилика да се максимално мобилише не само већи део млађег ансамбла Драме наше позоришне куће, већ и сви кадровски и технички потенцијали Српског народног позоришта, да се успостави креативна атмосфера која ће, надамо се, дати резултате и на плану реализације других представа које ће настајати на сценама СНП-а.

Верујемо да је својеврсна индустријализација наше актуелне позоришне продукције релативизовала управо елементе на којима се базира Пројекат три, да је беспарица условила потребу управа овдашњих театара да не рескирају, да иду на сигурно, па се отуда генерација млађих стваралаца нашла на маргини, скрајнута у односу на главне токове наше позоришне продукције. Уверени смо да ћемо њиховом афирмацијом кроз Пројекат три указали на потребу да се сачува невиност нашег (театарског) света.

Пројекат три не подразумева једино извођење три представе већ и једнонедељни театарски фестивал, током којег ће бити промовисана књига – зборник три драме, с дневницима проба, редитељским, драматуршким и глумачким белешкама. Тих ће дана, серијом неконвенционалних наступа и презентација, јавности такође бити представљен и рад катедре за драматургију Факултета драмских уметности у Београду, Пројекат НАДА, а биће организован и разговор о нашој савременој драми, као и о европском контексту домаћег драмског стваралаштва.

У оквиру Пројект три ће бити изведена и јавна читања још неких драмских текстова савремених младих драмских стваралаца, биће организована и радионица у којој ће учествовати драмски писци, редитељи и глумци најмлађе генерације, концерт групе Вроом, премијерно ће бити приказан документарни филм који настаје током рада на представама, а биће одржана и промоција ЦД-а с музиком из све три представе.

Уверени смо да неконвенционалношћу, алтернативним карактером у контексту актуелне домаће позоришне продукције, као и због чињенице да афирмише младе ствараоце, Пројекта три потенцијалним зрачењем превазилази оквире Српског народног позоришта и тиче се целокупног домаћег позоришног живота.

Александар Милосављевић

Фотографије: Бранислав Лучић
ВРХ СТРАНЕ