Ђанлука Марчано, диригент
(Gianluca Marcianò)

djanluka-marcanoРођен 1976. у Ла Специји (Италија). Већ као петогодишњак почео је да свира клавир. Као чудо од детета освајао је награде на националним и међународним такмичењима за младе музичаре и већ од тада је наступао у чувеним оперским концертним дворанама широм света. Музичку академију је завршио у Фиренци (маестро Пјернарцис Маси). Започео је каријеру наступивши у најважнијим италијанским кућама и фестивалима: Театру у Парми (2001), Театру у Ђенови, музички фестивал у Фиренци и Риму. На позив љубљанског СНГ дошао је 2002. да, као асистент диригента Лориса Волтолинија, развије стални оперски репертоар. Током сезоне 2006/2007. у загребачком ХНК дириговао је операма Набуко и Севиљски берберин, а доцније и операма Травијата, Пепељуга, Кармен, Турандот. Марчано је честим ангажовањима у свету учврстио везе и са оперским кућама у Минску, Прагу, Сасарију, а у Великој Британији са енглеском Националном опером, Гранџ Парк Опером, Лонгбороу Опером, Челси Опером и енглеским камерним оркестром. Године 2007. године први пут је наступио у Поли театру у Пекингу. Сада је стални гост овог театра.

На његовом актуелном репертоару су: Травијата, Мадам Батерфлај, Боеми, Тоска, Набуко, Турандот, Пајаци, Ернани, Дон Карлос и многа друга дела. У протеклим сезонама био је гост оперских кућа: у Овиједу (Турандот, Набуко), Москви (Пајаци), грузијској Државној Опери и Балету у Тбилсију (Моћ судбине, Кавалерија рустикана, Набуко, Атила, Трубадур, Митридат, и др. ), Националној опери Јерменије у Јеревану (Тоска), Националној опери Литваније (Ернани, Травијата), британској Гранџ Парк Опери (Дон Карлос)… О његовом дириговању, харизматичној личности, каријери, сензибилитету и отворености ка новом, критика је похвално писала (The Times, Opera Now).

Уметнички је директор бејрутског Ал Бустан фестивала, где је до сада седам пута учествовао. На том фестивалу je учествовао Хор СНП-а 22. и 26. фебруара 2017. године, када су на репертоару била дела Керубинија (Медеја) и Росинија (Stabat Mater), извођена под диригентском управом маестра Марчана.

У Српском народном позоришту гостовао је 2009, у неколико наврата, када је дириговао операма Боеми (28, 30. марта и  1, 3. априла) и Тоска (14. и 17. фебруара).

http://www.gianlucamarciano.net

ВРХ СТРАНЕ