Милена Ђорђевић
ДАР

драма

Режија: Милош Ђорђевић
Костим: Вања Поповић
Тон: Јован Чета
Графички дизајн: Андреа Сунтурлић

Позоришна трупа „УРА“ уз подршку Народног позоришта из Београда

представа хуманитарног карактера

Играју:
Стојан Ђорђевић
Милена Ђорђевић
Милан Ковачевић
Боба Латиновић
Маја Ранђић
Зорана Бећић

Представа траје један сат и десет минута.


Премијера представе ДАР Милене Ђорђевић, у режији Милоша Ђорђевића, изведена је на међународни Дан људских права, 10. децембра 2014. године.

Комад ДАР приказује дечака Косту и његову породицу од његовог рођења до пубертета. То је прича о љубави, различитостима и прихватању себе и других. Коста је посебан и другачији. Он има дар. Научиће своју породицу да поново воли, окупиће их и вратити правим вредностима, а све нас подсетити на смисао нашег постојања на свету. Кроз представу на несвакидашњи, духовит и дирљив начин публика ће моћи да се подсети да треба мало успорити у животу и гледати у оне до којих нам је стало, да је тренутак тај који чини живот лепшим и да га не треба пропуштати.


ТРИБИНА

Гледаоци су после премијере имали прилику да се у оквиру интерактивне трибине информишу о стању аутизма из перспективе стручњака, родитеља и учитеља. На трибини су учествовали пред аутора и глумаца представе: Снежана Бабовић Димитријевић дефектолошкиња, Наталија Лазић, родитељ и Ана Милановић, учитељица.
Представа ДАР је прва фаза пројекта. Пројекат се састоји из четири фазе:
Представа: позоришна представа ДАР о животу једне породице, која има дете у стању аутизма.
Трибина која ће се одржавати након одигране представе и коју ће водити стручњаци (доктори који се баве овом области, учитељи који су завршили обуку за рад са децом са посебним потребама, као и бар један родитељ из Удружења родитеља деце са аутизмом), уз учешће глумачке екипе представе.
Семинари за обуку наставног кадра и свих заинтересованих за рад са децом са посебним потребама у циљу што боље и лакше инклузије, као и умрежавање свих институција и удружења који се баве овим проблемом.
Ауторски играни нискобуџетни филм по прилагођеном тексту представе, који би наставио свој независни живот и путем фестивала и дргих видова приказивања ширио идеју упознавања шире јавности са овом темом

ЦИЉ ПРОЈЕКТА: Демаргинализација како особа у стању аутизма,тако и особа са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом, али и демаргинализација њихових породица, кроз драмску форму, односно представу едукација И информисање публике као И инклузија у „заједнички живот”. Основни циљ пројекта је подизање опште свести и приближавање врло специфичног проблема обичном човеку-стимулација интересовања (путем представе и касније филма).
Представа ДАР је друга представа позоришне трупе УРА. Милена Ђорђевић, глумица Народног позоришта је идејни творац пројекта „Дар“, који се бави аутизмом, инклузијом, а на неки начин и осталим видовима посебности и инвалидитета. Овај комад је други у низу изведених, а представа „Бајкохолик”, такође Милене Ђорђевић, у режији Милана Ковачевића, са успехом се изводи у кући „Краља Петра” од протекле сезоне. Милош Ђорђевић, глумац у сталном ангажману Народног позоришта у Београду по први пут потписује професионалну режију.
Уз подршку Народног позоришта у Београду, представа ДАР је извођена током сезоне 2014/2015. и изводи се у овој сезони на сцени „Раша Плаовић“ у Београду. Представа је до сада гостовала у Крагујевцу, као и на позоришном фестивалу у Аранђеловцу.