Фото: М. Ползовић

Угледна глумачка бијенална награда Удружења драмских уметника Србије (УДУС) за животно дело – Добричин прстен за 2014. годину припала је истакнутој драмској уметници ЈАСНИ ЂУРИЧИЋ, која је постала 29. лауреат овог високог сталешког и еснафског признања.

У конкуренцији је било десет истакнутих глумаца. То су, поред добитнице, Мирко Бабић, Властимир Велисављевић, Милена Дравић, Соња Јауковић, Мирјана Карановић, Миодраг Кривокапић, Драган Николић, Марко Николић и Ђурђија Цветић.

Глумац Небојша Дугалић је такође предложен, али се повукао из конкуренције, јер је учествовао у раду жирија.

Седмочлани жири одлуку је донео тајним гласањем и то већином гласова. Председник је био претходни лауреат Предраг Мики Манојловић, а чланови редитељ проф. др Предраг Бајчетић, глумци Небојша Дугалић, Борис Комненић и Радослав Миленковић и театролози проф. др Иван Меденица и мр Ксенија Радуловић.

Подршку додели награде дали су Министарство културе и информисања Србије и Секретаријат за културу Београда.

Златну копију прстена чувеног српског глумца Добрице Милутиновића израдиће Златара Мајданпек.

Јасна Ђуричић дипломирала је глуму у класи професора Бранка Плеше. Сада је водећа глумица Српског народног позоришта у Новом Саду, у хонорарном статусу.

Ради као професор глуме на новосадској Академији уметности.

У њеном обимном репертоару су представе „Мера за меру“, „Покондирена тиква“, „Наход Симеон“, „Брод за Лутке“, „Галеб“, а на сцени београдског Атељеа 212 имала је запажена остварења у „Путујућем позоришту Шопаловић“ и „Шума блиста“.

Добитница је четири „Стеријине“ и више других награда за позоришна и филмска остварења.