У Српском народном позоришту је одржана конференција за новинаре поводом отварања 154. позоришне сезоне Гала концертом Опере СНП-а 13. септембра (а поводом 150 година од рођења Рихарда Штрауса).

На коцерту ће бити изведене арије и одломци из опера Грађанин племић, Аријадна на Наксосу, Салома и Каваљер с ружом.

Диригент је АЛЕКСАНДАР КОЈИЋ, а учествују Оркестар Опере СНП-а и солисти КАТАРИНА ЈОВАНОВИЋ к.г, СВИТЛАНА ДЕКАР, ЉИЉАНА ЛИШКОВИЋ к.г, ДАРИЈА ОЛАЈОШ ЧИЗМИЋ (сопрани), ЈЕЛЕНА КОНЧАР и ВИОЛЕТА СРЕЋКОВИЋ (мецосопрани), НЕБОЈША БАБИЋ, баритон и БРАНИСЛАВ ЈАТИЋ, бас.

На конференцији су говорили Александар Милосављевић, управник Српског народног позоришта, Вања Вученовић, члан Градског већа за културу, Бранислав Јатић, в.д. директора Опере СНП-а, диригент Александар Којић и солисткиње Љиљана Лишковић и Свитлана Декар.

Управник СНП-а је истакао да је концерт изузетан догађај не само за СНП него и за музичку уметност наше државе јер његовим извођењем се сврставамо у сам врх културних збивања у нашој земљи. Тиме, наравно, оправдавамо и 154 године дугу и озбиљну традицију постојања СНП-а.
Александар Милосављевић је такође изразио велику захвалност Амбасади Немачке, Граду Новом Саду, Универзитету Новог Сада и МК групи који су препознали и вредност овог пројекта и финансијски га подржали.
Бранислав Јатић, в.д. директора Опере СНП-а, напоменуо је да је идејни творац концерта заправо маестро Александар Којић. Сам концерт је од великог културолошког значаја и отвара врата за сарадњу са Немачком преко Немачке амбасаде и Гете института.
Члан Градског већа за културу Вања Вученовић, нагласио је важност сарадње СНП-а и Града, као и то да ће Град наставити да и даље подржава пројекте Српског народног позоришта. Такође је споменута сарадња са Немачком јер се сарадња двају држава најчвршће успоставља на пољу културе.

Александар Којић је упознао присутне са комплексношћу музике која ће се изводити, као и са начином рада и стварања самог композитора који је оркестру померао границе извођења, опходивши се с њима као да су солисти – што је у едукативном смислу од велике важности за саме извођаче.

Музика Рихарда Штрауса се у нашем позоришту изводи први пут те је требало издвојити наслове по којима је постао познат.
Бројним пробама, којих је било више него икад, оствариће се изванредни резултати.

Будући да свака арија и одломак носе другачију атмосферу и тежину, водитељ програма ће пред свако извођење направити кратак увод, не бисмо ли публици приближили и представили сваку наредну причу.
Такав начин извођења Гала концерта није уобичајен, те се с тога може сматрати и неком врстом преседана. Тиме се, с друге стране, показује и отвореност позоришта.

Концерт ће бити одржан са стотину извођача у оркестру, што такође није уобичајено, али ће представљати величанствен доживљај  – у  суботу, 13. септембра, на Великој сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 20 сати.

Управник је најавио и отварање драмске сезоне које ће се догодити 2. октобра, када ће се премијерно приказати спектакл Б. Брехта / К. Вајла ОПЕРА ЗА ТРИ ГРОША, у режији Томија Јанежича, као копродукција Краљевског позоришта са Цетиња и Српског народног позоришта. Осим премијере, предвиђена су само још два извођења, 3. и 4. октобра, а улазнице за овај драмски спектакл су у продаји од уторка, 9. септембра.