Фото: М. Ползовић

У организацији Форума за нови плес СНП-а и Удружења балетских уметника Војводине, пројекат Интернационални плесни форум 2014, који се одржава током ове године представиће и учесницима омогућити рад са најзначајнијим актерима независне извођачке сцене, уметницима који су из различитих разлога напустили овдашњи културни и професионални контекст.

Пројекат је резулат сарадње Форума за нови плес и Пер.Арт организације, која је 2012. покренула пројекат Проширена сцена са циљем да се изгради платформа која ће омогућити сталну отворену комуникацију између оних који су отишли и њихових нових професионалних средина и оних који и даље живе и раде у Србији.

Предавања и радионице савременог плеса оджаваће се у Српском народном позоришту и Музеју савремене уметности Војводине.

Далија Аћин Теландер (Шведска/Србија) прва ће представити свој рад и пројекат Генератор – сарадничку плесну платформу за развој дечијег плесног театра на Балкану, у уторак, 10. јуна на Камерној сцени Српског народног позоришта, са почетком у 18 сати. Следе радионице савременог плеса Драгане Булут (Немачка/Србија) од 17. до 20. јуна и Дуње Јоцић (Холандија/Србија) од 22. до 26. јуна.

Интернационални плесни форум 2014. нуди учесницима могућност да се информишу о актуелним извођачким праксама, о радним процедурама и искуствима аутора из Србије који делују на европској савременој извођачкој сцени, као и да уче различите плесне технике и моделе свакодневног тренинга савремених плесача. Пројекат има за циљ и развијање креативних потенцијала учесника и унапређивање њихових извођачких квалитета, као и отварање простора за повезивање и умрежавање домаћих актера и институција са потенцијалним партнерским организацијама у Европи.

Програм је намењен професионалним играчима, ученицима средњих балетских школа Новог Сада, Београда и Панчева, студентима Академије уметности у Новом Саду, као и плесачима који немају формално образовање.

Водитељи радионица и предавачи биће: Ана Вујановић (Немачка / Србија), Саша Асентић (Немачка / Србија),  Бојана Младеновић (Холандија / Србија),  Далија Аћин Теландер (Шведска / Србија), Милена Угрен (Кипар / Србија),  Драгана Алфиревић (Словенија / Србија), Драгана Булут (Немачка / Србија),  Дуња Јоцић (Холандија / Србија).

Партнери пројекта су: Српско народно позориште, Пер.Арт и пројекат Проширена сцена и Музеј савремене уметности Војводине.

Уметнички руководилац пројекта је Оливера Ковачевић Црњански.