У петак 13. јуна у књижари Вулкан у Змај Јовиној улици бр. 24 од 17.30 биће одржана промоција књиге Потамнели анђели балканских ратова Борислава Чичовачког. Љубитељи књиге биће у прилици да ближе упознају овог аутора особеног прозног израза, који је више пута награђиван и у земљи и у иностранству.

У читању одломака из дела ће му се придружити и глумац Милован Филиповић.

ПОТАМНЕЛИ АНЂЕЛИ БАЛКАНСКИХ РАТОВА

Кандидат за Европску награду за књижевност, књига Потамнели анђели балканских ратова Борислава Чичовачког је фантазмагорични приказ једног хашког суђења. Услед пречестог позивања на историјске догађаје, процес Ратку Младићу доспева у ћорсокак. Аутор одлучује да ову ситуацију разреши на крајње несвакидашњи начин – дозвољавајући тужиоцу и браницу да на сведочење „позивају“ историјске личности из ближе и даље прошлости Балкана. Расветљавајући њихову 14 векова дугу историјску позадину, ти сведоци, заправо, расветљавају ратна збивања која су се на Балкану распламсала деведесетих година прошлог века.

Борислав Чичовачки (Сомбор, 1966)
приповедач, романсијер и музички уметник

Дипломирао је и магистрирао обоу на Академији уметности у Новом Саду, а последипломске студије обое завршио је и на Свелинк Конзерваторијуму (Sweelinck Conservatorium) у Амстердаму. На Природно-математичком факултету у Новом Саду дипломирао је биологију. Као солиста и камерни музичар наступа широм Европе.

У Холандији је објавио осам књига прозе: романе У старини име му беше Хемус (2000), Црни кос а по пољу божури (2001), Расковник (2009), Растанак у четири призора (2010), Муве на узглављу (2013), збирке приповедака Недописане биографије (2003) и О смрти и повратку (2013), као и историјску фантазмагорију Потамнели анђели балканских ратова (2013). У Србији су објављени његови романи У старини име му беше Хемус (2007), Расковник (2012) и збирка приповедака Писмо из Амстердама и друге недописане биографије (2009).