Севиљски берберин, 5. и 20. децембра

Због великог интересовања публике и распродатих улазница за претходно извођење, ова комична опера у два чина Ђоакина Росинија биће изведена у децембру два пута: у уторак, 5. и среду, 20. децембра, на сцени „Пера Добриновић“ у 19.30.

Композитор Росини је своје дело удаљио од политичког контекста, јер је, пре свега, ишао на комику ликова и ситуација – а у томе је био ненадмашан. Либрето је написао Чезаре Стербини, према истоименој комедији Пјера Огистена Карона де Бомаршеа, режиjу потписује Ивица Клеменц, сценографију Далибор Тобџић, костимографију Мирјана Стојановић Маурич.

Диригент је маестро Александар Којић, Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, а у улогама су солисти: Саша Штулић (Гроф Алмавива), Небојша Бабић (Бартоло), Јелена Кончар (Розина), Васа Стајкић (5.12) / Владимир Андрић, к.г. НП Београд (20.12) (Фигаро), Горан Крнета (Базилио), Владимир Зорјан (5.12) / Жељко Р. Андрић (20.12) (Фјорело) и Верица Пејић (5. 12) / Маја Андрић (20.12) (Берта). Учествују: мушки Хор и Оркестар Опере СНП-а.

Кнегиња чардаша, 9, 11. и 13. децембра

Први пут у сезони биће изведена Кнегиња чардаша, једна од најпознатијих оперета Имреа Калмана, по либрету Л. Штајна и Б. Јенбаха, у режији госта из Мађарске Јаноша Сикоре и режијској и кореографској обнови Драгана Јеринкића, а изводиће се три пута: у суботу 9, у понедељак 11. и среду 13. децембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, са почетком у 19.00 часова. Биће то јединствена прилика да публика крене у Нову годину уз звуке чардаша и шампањца!

Оно чиме је „Кнегиња“ сачувала своју магичност налази се у хумору, музици, слатко-сањалачкој мелодиозности, гламуру и плесу. То је прича о, у првом тренутку, неостваривој љубави између чувене пештанске шансоњерке Силве Верецки и младог кнеза Едвина Вајлерсхајма, о пријатељству, љубавним интригама, преокретима и срећним завршецима.

Оперетом диригује маестро Микица Јевтић. Сценограф је Саша Сенковић, костиме је креирала Јасна Бадњаревић. Главне роле тумаче солисти Опере: Јелена Кончар као Силва Верецки, Александар Саша Петровић као Едвин, млади кнез, Васа Стајкић (13. 12) / Горан Стргар (9. и 11. 12) као гроф Бони, Дарија Олајош Чизмић (9. и 13. 12) / Сенка Недељковић (11. 12) као контеса Стази, Игор Ксионжик као Фери бачи, Јован Пејић пуковник Ронздорф. Улоге Кнеза Липерт-Вајлерсхајма и Анхилде поверени су глумцима СНП-а Александру Гајину и Гордани Јошић Гајин. Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, а учествују чланови Хора, Оркестар Опере СНП-а и солисти и ансамбл Балета.