Фото: А. Рамадановић

Отпор је још један драмски текст веома успешног канадског писца млађе генерације Лија Мекдугала (Lee Macdougall), чија нас премијера очекује у петак, 15. децембра, на Камерној сцени СНП-а с почетком у 20.30.

Представа Отпор је настала у копродукцији Српског народног позоришта, Градског позоришта из Бечеја и Удружења „Артериа“ из Новог Сада, у режији младе Соње Петровић, текст је превео Игор Павловић, композитор је Урош Стојнић, сценограф Жељко Пишкорић, драматург Николина Стјепановић. Само дан након премијере у СНП-у, Отпор ће бити изведен у Градском прозоришту у Бечеју, 16. децембра, а прва реприза у СНП-у, 20. децембра, на Камерној сцени. У улогама су: Тијана Марковић (Џени), Марко Савић (Овен), Димитрије Аранђеловић (Гери), Игор Павловић (Стенли) и Милица Грујичић (Бет).

Представа је реализована уз подршку Града Новог Сада.

Троје младих активиста/демонстраната, услед непредвиђених догађаја и околности, киднапује директора фармацеутске корпорације…

Реч редитељке:

Страхови
Плаши ме немогућност контроле. Плаши ме немогућност осећања поверења. Плаши ме што имам исконске нагоне да променим свет. Плаши ме што се тако осећа цела моја генерација… И што причају да је таква била и свака претходна и да ће бити свака наредна.

Питања
Шта се десило у међувремену? Да ли сам ја у међувремену? И каква је то међа у времену која дели мене и моје потребе? Опирем се свакодневници, опирем се очекивањима, опирем се наметнутим формама, опирем се изједначавању, опирем се систему, а ја сам систем? Опирем се сама од себе? Да ли ме је већ преузела та ванземаљска врста и асимилирала? Да ли сам постала дрон без идентитета, само део целине?

Одговори
Свет је конгломерат сачињен од нација у виду валута и производа. Људи са кутијама на главама шетају улицама. Ентузијастични клинци под окриљем супкултурних форми одбијају да носе кутије, али су их они испразнили. Ко је направио те кутије? То је питање.

Жеље
Желим да више никада не будем изманипулисана. Желим да више никада не будем производ њихове исконструисане стварности. Да ли је то могуће или то свима долази са годинама? И ово је питање.

Поента
Отпор је нека врста иницијације, кроз то ваљда сви прођу, да би приступили нечему. Чему?
Добродошли у режирану стварност.

Позоришној публици је већ познато стваралаштво Лија Мекдугала по тексту популарног позоришног комада Здрав(о) живот(е)/High life у продукцији СНП-а, а реч је о аутору који је успешан као глумац и редитељ.