Српско народно позориште посетио је 8. новембра 2017, Паоло Петрочели, помоћник управника за Међународни развој и односе с иностранством Римске опере (Teatro dell’Opera di Roma). Састао се са Зораном Ђерићем, в.д. управника СНП-а, Александром Станковим, в.д. директора Опере, Ђанлуком Марчаном шефом диригентом Опере СНП-а и Тонијем Ранђеловићем в.д. директора Балета СНП-а.

Посета Паола Петрочелија први је корак ка значајној сарадњи Српског народног позоришта и Римске опере. Планирано је да протокол о сарадњи ове две институције буде потписан крајем 2017, како би се са реализацијом сарадње могло почети већ 2018. године, а протокол би подразумевао трогодишњи план. Циљ сарадње је међусобна размена искуства великих институција, јачање рада Опере СНП-а као и ангажовање младог уметничког кадра.

Једна од идеја јесте оснивање у СНП-у програма који би био сличан већ постојећем програму за младе уметнике „Фабрика“ („Fabbrica), који је 2016. у Римској опери основао управник Карло Фуортес.  „Фабрика“ представља први програм за младе уметнике који пружа могућност новим образованим талентима да уђу у свет уметности.

Након посете Српском народном позоришту, Паоло Петрочели посетиће и Краљевску оперу у Мускату, у Оману (The Royal Opera House Muscat), где ће представити рад Опере и Балета СНП-а не би ли се отворила могућност гостовања СНП-а у овој престижној и изузетно важној институцији музичке уметности и културе.