Objavljeno:
176
pregleda

Remek-delo „Don Kihot“ sa gostom iz Gruzije, prvakom Makedonske Opere i Baleta

Nakon uspešnog prvog izvođenja u sezoni, balet Don Kihot biće još jednom na repertoaru, u sredu, 15. novembra, s početkom u 19 časova. U ulozi Basila nastupiće prvak Makedonske Opere i Baleta (Skoplje) Vasil Čičijašvili, Gruzijac, koji će kao gost prvi put zaigrati na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Muziku za ovu baletsku fantaziju je komponovao Ludvig Minkus, a libreto je napisao Marijus Petipa, prema remek-delu španske književnosti „Don Kihot“ Migela de Servantesa.

Koreograf i reditelj je Đula Harangozo (Mađarska), a diriguje maestro Mikica Jevtić. U ulogama su: Ana Đurić (Kitri), [sg_popup id=“4″ event=“click“]Vasil Čičijašvili[/sg_popup] (Basil), Samjuel Bišop, prvi put u ulozi (Espada), Ivan Đerković (Don Kihot), Ranko Lazić (Sančo Pansa), Marijana Ćurčija (Mercedes), Andreja Kulešević (Gamaš), Dunja Lepuša, Sonja Batić (Prijateljice), Jelena Nikolić (Amor), Katarina Kljajić (Kraljica drijada), Mirjana Drobac (Ciganka), Milan Ivan (Ciganin), Toni Ranđelović (Kitrin otac), Branka Gligorić (Gostioničarka, Gatara) i Nadežda Salak (Služavka).

Učestvuju: ansambl Baleta, Orkestar Opere SNP-a i učenici Baletske škole iz Novog Sada

Don Kihot je priča o ljubavi između lepe Kitri i siromašnog i šarmantnog mladića Basila. Kitrin otac smatra da Basil nije dobra prilika za njegovu Kitri – idealan je prosac bogati Gamaš. Na trgu u španskom gradiću je zabava, segedilju plešu vatrena Mercedes i čuveni toreador Espada i pridružuju im se meštani, Don Kihot i Sančo Pansa.

Podeli