Омнибус опера, 4. новембра у СНП-у и 9. новембра на фестивалу у Крајови

У суботу, 4. новембра, на сцени „Пера Добриновић“, с почетком у 12 часова одржаће се отворена генерелна проба. Улаз је слободан.

У четвртак, 9. новембра, Омнибус опера биће изведен на 15. међународном фестивалу „Елена Теодорини“ у Крајови.

SNP-Opera-70-godina-logo
Јубилеји 1897-1947-2017

Ове, 2017. године, оперским програмима се обележава 120 година од првих оперских представа у Новом Саду и 70 година од обновљене Опере и њеног непрекидног рада – 16. новембра 1947.

Чаробна фрула, 6. новембра

Ова разиграна и ведра музичка бајка, озвучена Моцартовим мелодијама безвремене лепоте, која је освојила гледаоце својом љупком непосредношћу, на репертоару је у понедељак, 6. новембра на сцени „Јован Ђорђевић“ у два термина, у 12.00 и 14.00. Оперу је режирала Ксеније Крнајски, као дело потпуно прилагођено дечјој публици, при чему је сачувана основна нит приче о сукобу светлости и ноћи, или добра и зла као и о искушењима која протагонисти морају савладати да би се изборили за своју срећу и љубав. Диригује Микица Јевтић, а улоге тумаче: Васа Стајкић (Папагено), Лаура Павловић (Папагена), Марија Цвијић (Краљица ноћи), Сенка Недељковић (Памина), Бранислав Цвијић (Тамино), Горан Крнета (Сарастро), Игор Ксионжик (Моностатос), Весна Варагић, Свјетлана Машић и Јасна Кастел (Три даме), Александра Коцић, Сара Павловић и Јасна Миливојевић (Три виле) и Милош Ристић, Војислав Малешев и Стеван Николић (Три стражара). Наратор је Милован Филиповић, глумац.

ЧАРОБНА ФРУЛА, фото: Срђан Ђурић
ЧАРОБНА ФРУЛА, фото: Срђан Ђурић


Травијата, 14. новембра

Први пут у сезони, а поводом обележавања значајног оперског јубилеја, биће изведена у уторак, 14. новембра, опера Травијата Ђ. Вердија, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова. Прилика је да се подсетимо да је пре 70 година прва опера, која је изведена после рата, 16. новембра 1947. у обновљеној Опери на сцени Српског народног позоришта, била управо опера Травијата.

До сада је имала 5 премијерних поставки и 2 премијерне обнове: 1922, 1929, 1947, 1963/ обнова 1970. и 1981/ обнова 2002). На оперском репертоару је премијерна верзија из 1981. године (режија Младена Сабљића), односно обнове 2002. године (режија Воја Солдатовић), изведена 152 пута, а видело је око 70 хиљада гледалаца. Либрето је написао Франческо Пјаве, према чувеном роману „Дама с камелијама” Александра Диме Сина, сценографија Даријан Соколић/Милета Лесковац, костимографија Ружица Ненадовић Соколић, кореографија Ико Отрин/Владимир Логунов.

Диригент је Александар Којић, Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, а улоге тумаче солисти: Данијела Јовановић (Виолета Валери), Александар Саша Штулић(Алфред Жермон), Жељко Р. Андрић (Жорж Жермон), Јелена Кончар (Флора), Лаура Павловић (Анина), Игор Ксионжик (Гастон), Владимир Зорјан (Барон Дуфол), Горан Крнета (Доктор Гренвил). Учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а и чланови балетског ансамбла.

ТРАВИЈАТА, фото: Миомир Ползовић
ТРАВИЈАТА, фото: Миомир Ползовић


Севиљски берберин, 29. новембра

Први пут у сезони, у среду, 29. новембра, на сцени „Пера Добриновић“ у 19 часова, биће изведена комична опера у два чина Севиљски берберин Ђоакина Росинија. Композитор Ђ. Росини је своје дело удаљио од политичког контекста, те је, пре свега, ишао на комику ликова и ситуација – а у томе је био ненадмашан. Либрето је написао Чезаре Стербини, према истоименој комедији Пјера Огистена Карона де Бомаршеа, режиjу потписује Ивица Клеменц, сценографију Далибор Тобџић, костимографију Мирјана Стојанович Маурич. Диригент је маестро Александар Којић, Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, а у улогама су солисти: Саша Штулић (Гроф Алмавива), Небојша Бабић (Бартоло), Јелена Кончар (Розина), Васа Стајкић (Фигаро), Горан Крнета (Базилио), Жељко Р. Андрић (Фјорело) и Маја Андрић (Берта). Учествују: Хор и Оркестар Опере СНП-а.

Ова опера је последњи пут била на репертоару у априлу 2017, а о популарности говоре подаци да ју је до сада видело више од 12 хиљада гледалаца.