Објављено:
217
прегледа

Балетске представе у новембру

Фото: Срђан Ђурић

Као велика парада игре, балет СНП-а Дон Кихот биће изведен први пут у сезони у суботу, 4. новембра на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова. На репертоару је и још једно извођење у среду, 15. новембра.

Музику за ову балетску фантазију је компоновао руски композитор чешког порекла Лудвиг Минкус, а либрето је написао Маријус Петипа, према ремек-делу шпанске књижевности „Дон Кихот“ Мигела де Сервантеса.

Кореограф и редитељ је Ђула Харангозо (Мађарска), а диригује маестро Микица Јевтић.

У улогама су: Ана Ђурић (Китри), Андреј Колчериу (Базил), Давид Груосо (Еспада), Иван Ђерковић (Дон Кихот), Ранко Лазић (Санчо Панса), Милена Кркотић (Мерцедес), Андреја Кулешевић (Гамаш), Лана Стојановић, Олга Аврамовић (Пријатељице), Теона Радановић (Амор), Катарина Кљајић (Краљица дријада), Мирјана Дробац (Циганка), Самјуел Бишоп (Циганин), Тони Ранђеловић (Китрин отац), Бранка Глигорић (Гостионичарка, Гатара) и Ирена Месарош (Служавка).

Учествују: ансамбл Балета, Оркестар Опере СНП-а и ученици Балетске школе из Новог Сада.

Дон Кихот је прича о љубави између лепе Китри и сиромашног и шармантног младића Басила. Китрин отац сматра да Басил није добра прилика за његову Китри – идеалан је просац богати Гамаш. На тргу у шпанском градићу је забава, сегедиљу плешу ватрена Мерцедес и чувени тореадор Еспада и придружују им се мештани, Дон Кихот и Санчо Панса. Мали скандал пружа прилику Басилу и Китри да побегну…

Извођењем балета Дон Кихот 4. новембра, двоје балетских солиста обележиће своје јубилеје: Тони Ранђеловић, 30 година уметничког рада и Мирјана Дробац, 20 година уметничког рада.

Крцко Орашчић, 22. и 24. новембра

Легендарни балет Српског народног позоришта биће изведен у среду, 22. и петак, 24. новембра на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова.

Увек влада велико интересовање публике за овај балет којим се, на светским балетским сценама па тако и у СНП-у, традиционално најављују и обележавају зимске радости у новембру и децембру.

Балетски солисти и ансамбл Балета ће нас игром, у кореографији Елдара Алијева увести у свет бајке Е. Т. А. Хофмана и Александра Диме Сина. Балет се изводи у два чина на музику П. И. Чајковског, према либрету Маријуса Петипаа, у режији Владимира Логунова, а диригује маестро Александар Којић.

Крцко Орашчић се изводи већ 6 сезона и видело је скоро 31.000 гледалаца, а међу њима је највише најмлађих који с нестрпљењем очекују да виде јунаке ове безбрижне приче. У децембру публику очекује још шест извођења овог омиљеног балета: 16, 18, 22, 23, 27. и 28. децембра.

Пред извођење балета Крцко Орашчић 22. новембра, с почетком у 18.00, биће отворена изложба фотографија и промоција монографије „Апрес“ Немање Мараша.

Подели