Фото: СНП

У Српском народном позоришту одржана је у четвртак, 5. октобра 2017. конференција за новинаре поводом премијере представе „Фортинбрас се напио“.

Представу је по тексту Јануша Гловацког, у преводу Зорана Ђерића, режирао Никола Завишић, а рађена је у копродукцији СНП-а и Центра за развој визуелне културе.

На конференцији су учествовали др Зоран Ђерић, в.д. управника СНП-а, Милован Филиповић, в.д. директора Драме, Никола Завишић, редитељ, глумци Марко Савић и Ненад Пећинар и глумица Алиса Лацко.

Др Зоран Ђерић је истакао велики значај недавно преминулог пољског писца, Јануша Гловацког, нагласивиши да је ово први пут да се у СНП-у поставља комад овог аутора, који је своју књижевну каријеру започео као прозни писац, позоришни критичар и фељтониста, да би убрзо почео да се бави и писањем филмских сценарија. Једна од најизвођенијих драма Гловацког је „Антигона у Њујорку“.

Милован Филиповић је напоменуо важност сарадње са Центром за визуелну културу, са којима смо већ имали сарадњу на представи „Дух који хода“, и најавио да нас у току следеће године очекује даља сарадња са Центром на још неким представама.

Према речима редитеља Николе Завишића, ово је представа која у „монтипајтоновском“ стилу одражава друштвене односе кроз бајку, односно причу која представља гротескну парафразу Хамлета, са елементима трагикомичног, духовитог, оштроумног и суманутог.

Премијера: 7. октобар 2017, Камерна сцена, 21.30; реприза: 14. октобар, Камерна сцена, 20.30.