Balet „Katarina Izmailova” premijerno 20. maja u SNP

katarina-izmailova-Srpsko narodno pozorište priprema balet u dva čina Katarina Izmailova na muziku Rudolfa Bručija, po libretu Dimitrija Parlića, a prema noveli „Ledi Magbet Mcenskog okruga“ N. Ljeskova. Probe su uveliko u toku, a premijera je zakazana za 20. maj, dok su reprize 23. maja i 13. juna.

Posle 40 godina, od kad je balet Katarina Izmailova praizveden u Narodnom pozorištu u Beogradu (27. novembra 1977), Srpsko narodno pozorište će prvi put postaviti tako zahtevan balet, u godini koja je u Novom Sadu u znaku obeležavanja stogodišnjice od rođenja kompozitora Rudolfa Bručija.


Za prilog RTV 1 govore: Aleksandar Kojić, dirigent, Konstantin Tešea, koji prenosi Parlićevu koreografiju i režiju, Ana Đurić, prvakinja Baleta koja tumači ulogu Katarine Izmailove, Toni Ranđelović, v.d. direktora UJ Balet.

Foto: Branislav Lučić

Foto: Branislav Lučić


Priča prati život dobrostojećih društvenih slojeva, siromašnih duhom. U šekspirovskoj dramatici ispričana je priča o mladoj Katarini, udatoj za starijeg trgovca, koja u braku bez ljubavi, ne odoleva mladom Sergeju.

Motiv Srpskog narodnog pozorišta bio je da u doba siromašne produkcije na scenu postavi balet koji ima i danas aktuelnu priču, sa muzikom koja je i dalje savremena, a koja je, kada je nastala, bila ispred svoga vremena.

POVEZANE VESTI: