Посланица за Светски дан игре, 29. априла 2017.

zorbaСваке године, по један славни кореограф или играч упућује посланицу која кружи светом. Аутора бирају Светска плесна алијанса и извршни одбор Међународног позоришног института при Унеску. Порука се преводи на све језике света. Године 1982, Светска плесна алијанса покренула је прослављање Светског дана игре. Дан се обележава сваког 29. априла, као датум рођења Жана Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре.

Идеја и циљ Светског дана игре је у својеврсној планетарној прослави ове уметничке дисциплине, као најуниверзалнијег језика који превазилази све политичке, културне и етничке границе, пружајући могућност уједињавања људи око заједничког и непоновљивог искуства – игре!

Поводом обележавања Светског дана игре у суботу 29. априла Српско народно позориште ће обележити овај дан читањем поруке пре извођења балетског спектакла Грк Зорба у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“.

Светска посланица

Ауторка овогодишње светске посланице била је америчка играчица и кореографкиња Триша Браун, која је недавно преминула. Њена порука за Светски дан игре 2017. године гласи:

„Постала сам играчица због своје жеље да летим. Превазилажење силе гравитације је нешто што ме је покретало. Не постоји тајно значење у мојој игри. То су вежбе духа у физичком оквиру.

Игра комуницира и шири универзални језик комуникације, удахњујући животу радост, лепоту и надоградњу људском разумевању. Игра је о креативности… изнова и изнова…у мислима, у стварању, у чињењу, и у извођењу. Наша тела су алат за изражавање, а не средство за приказивање. Тај појам ослобађа нашу креативност, као есенцијалну поуку и дар за уметничко стварање.

Живот једног уметника се не завршава са годинама, како критичари обично мисле. Игра је створена од људи, људи и идеја. Као публика, ви можете преузети креативни импулс и користити га у свом свакодневном животу.“

Триша Браун, фото: Bart Michiels

Триша Браун, фото: Bart MichielsСрпска посланица

Удружење балетских уметника Србије, репрезентативно удружење у култури, већ традиционално шаље поруку нашег еминентног уметника, којом жели да допринесе афирмацији уметничке игре и домаћег плесног стваралаштва. Jедна од најзначајних уметница нашег времена, примабалерина са богатим интернационалним искуством, звезда београдског балета, добитница бројних признања и награда, Ашхен Атаљанц овогодишњи је аутор УБУС-ове посланице. Њена порука за Светски дан игре 2017. године гласи:

„Игра се на рођенданима, венчањима, по улицама, собама, на сцени, иза кулиса… Тако размењујемо радост, бол – као ритуал, живећи екстремна искуства.

Игра је универзални језик, амбасадор једног света мира, толеранције и саосећања. Игра је манифeстација живота. Игра је трансформација. Игра је експресија душе. Игра телу даје духовну димензију. Игра је активно учествовање у вибрацијама универзума.

Бог Шива је креирао свет играјући.

Када играмо не мрзимо, не осуђујемо… када играмо, приближавамо се себи и универзалним знањима.

Конфуције је рекао: Не дајте мач човеку који не уме да игра.

Ако већ нисте, данас удахните дубоко… и заиграјте! Лепотом која ће изаћи из вас борите се против ружноће која нас напада! Из тог плеса љубави, изаћи ћете прочишћени и бољи….

Једино тако можемо мењати свет!“

Ашхен Атаљанц

Ашхен Атаљанц, фото: Dina Johnsen

Ашхен Атаљанц, фото: Dina Johnsen

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: