Свечано отворен Фестивал прозе

prosefestУ Српском народном позоришту, у уторак, 18. априла 2017, свечано је отворен 11. Међународни фестивал прозног стваралаштва „Prosefest“.

Том приликом је Петеру Хандкеу, аустријском писцу и једном од најпознатијих књижевника данашњице уручена награда „Милован Видаковић“.


Поред овог књижевног признања које носи име првог српског романописца, Хандке је добитник Дисове и награде „Момо Капор“ за роман „Моравска ноћ“, Рачанске повеље, а изабран је и за иностраног члана САНУ.

Поздравним говором Бојан Панаотовић, директор Културног центра Новог Сада, отворио је фестивал и обраћајући се великом писцу нагласио је да се „ни речима, ни делима, ни наградама у потпуности не може исказати захвалност и дуг који Србија има према Хандкеу“.


Награду је Хандкеу уручио министар културе у Влади Србије Владан Вукосављевић, рекавши да му је част да уручи награду највећем живом писцу великог немачког језика.

Новчани део награде „Милован Видаковић“ Хандке је одлучио да додели деци без родитељског старања која живе под окриљем Дечјег села у Сремској Каменици.

Публика је на крају имала прилику да погледа филм „Петер Хандке у Србији“, Корине Белц, специјално направљеног за „Prosefest“. Он приказује аустријског писца и његовог пријатеља Радаковића како заједно на немачки језик преводе песму „Можда спава“, Владислава Петковића Диса.

Фото: Ђорђе Игњатовић

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: