Представом „Ромео и Јулија“ Вилијама Шекспира у извођењу Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, синоћ је у Српском народном позоришту почео 67. Фестивал професионалних позоришта Војводине.

Током наредних седам дана новосадска публика ће бити у прилици да види 12 представа, на четири различите локације.

Почетку фестивала претходило је отварање изложбе фотографија на позоришном плакату Ференца Барата у холу СНП-а. Изложбу је приредила кустос Љиљана Димић, а отворио ју је кустос и театролог др Зоран Максимовић. Плакате су претходно по центру града на леђима прошетали ученици Гимназије Светозар Марковић.

– Основне црте плаката ка уметничком, развиле су се шездесетих година прошлог века захваљујући Стеријином позорју. Према неким текстовима, плакат се развија под утицајем Ференца Барата – изјавио је др Зоран Максимовић.

Изложба има фокус на фотографију која се садржи у плакату и самим тим избор је био ограничен. Ференц Барат свој рад на плакатима започиње у Новосадском позоришту и за ту кућу реализује највећи број својих дела. Захваљујући Барату, плакат је постао независна уметничка дисциплина, без које је данас позоришни догађај незамислив.

– Радећи на овој изложби била сам ограничена грађом. Овај аутор је један од ретких који је од плаката направио праву уметност и ту уврстио и фотографију – објаснила је Љиљана Димић, кустос изложбе и додала како је Барат својим радом инспирација за многе данашње уметнике који се баве плакатом.

Поред Изложбе, 67. Фестивал професионалних позоришта Војводине званично је отворила представа „Ромео и Јулија“ Вилијама Шекспира у извођењу Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, у режији Николе Жавишића.


Пре извођења представе присутне је поздравио члан Градског већа за културу Далибор Рожић и подсетио да Нови Сад носи престижну титулу Европске престонице културе и да је циљ разних фестивала да промовишу град.

– После 19. година Нови Сад је домаћин 67. Фестивала професионалних позоришта Војводине. Уверен сам да ће публика уживати у избору представа. Ако негујемо позориште, негујемо и уметност нашег града – истакао је Рожић.

– На сцени Новосадског позоришта 1864. године први пут је приказано једно Шекспирово дело са одломцима из Ричарда III, а играо га је Лаза Телечки. Целовит Шекспиров комад „Ромео и Јулија“ у нашем позоришту је изведен 1865. године и то је уједно и нека симболика за почетак 67. Фестивала професионалних позоришта Војводине – рекао је Зоран Хаџи Лазин, подсекретар у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

– Фестивал је у нашим условима класична грађевина. Пошто је модерно нови коментар класичног, зато овај фестивал и треба дограђивати на узорним темељима, а не на растакању у трци за помодношћу. Фестивал професионалних позоришта Војводине почиње без многих који су га стварали, заједно са онима који су поодавна оправдано и чврсто преузели места оснивача и предходника, али и са бројном младошћу која се тек бокори – рекао је на отварању театролог Мирослав Радоњић старији и наставио:

– Наш фестивал за три године пуни 70 година. Импозантно трајање за једну вредну установу и то на овој нашој кошавној ветрометини, где се вредности најчешће уочавају и углавном признају годинама касније. Ако ово трајање није доказ тоталног квалитета, онда добрих темеља свакако јесте – истакао је Радоњић.

Миа Кузмановић

Фотографије: Заједница професионалних позоришта Војводине