Оперске представе у априлу

ljubavni-napitakТоком априла Опера Српског народног позоришта ће на сцени „Јован Ђорђевић“ изводити чувена оперска дела Доницетија, Вердија, Моцарта, Маскањија и Росинија.

На репертоару је „Љубавни напитак“ у четвртак, 6. априла с почетком у 19.00 часова, комична опера којa је праизведенa пре 185 година у Милану, а подсетићемо да се ове године навршава 220 година од рођења композитора Гаетана Доницетија (1797-1848). Диригент је Микица Јевтић, а у улози Адине, богате девојке је Дарија Олајош Чизмић сопран, Неморино, млади сељак је Саша Штулић тенор, наредник Белкоре је Васа Стајкић баритон, надрилекар Дулкамара је Жељко Р. Андрић баритон.


У суботу, 8. априла у 19 часова на великој сцени СНП-а биће изведена опера Вердијева „Травијата“, по либрету који је Ф. Пјаве написао према чувеном роману „Дама с камелијама” Александра Диме сина. Диригент је Александар Којић, а у подели ролу Виолете Валери певаће Данијела Јовановић, Алфред Жермон је Саша Петровић, у улози Флоре појавиће се Јелена Кончар, Жорж Жермон ће бити Атила Мокуш, Гастон Игор Ксионжик, а Барон Дуфол је Иван Дајић.


У понедељак 10. априла биће изведена опера за најмлађе Моцартова „Чаробна фрула“ и то у два уобичајена термина, 17 и 19 часова. Учествују позоришни уметници који певају, причају, свирају и играју бајку о принцу који је оставио своје краљевство због потраге за љубављу. Диригент је Микица Јевтић, а у улози Папагена је Васа Стајкић, Папагене Лаура Павловић, Краљице ноћи Александра Јовановић, Принцезе Памине Данијела Јовановић, Принца Тамина Бранислав Цвијић, Сарастра Горан Крнета, Моностатоса Игор Ксионжик. Наратори су глумци Милован Филиповић и Сања Микитишин.


У среду, 19. априла на великој сцени изводиће се „Кавалерија рустикана“ с почетком у 19 часова, Маскањијева веристичка опера, која је у СНП-у била премијерно извођена 28. јануара. Мелодије „Кавалерије рустикане“ су лаке, пуне јужњачког темперамента, народских елемената па су зато обожаване. Диригује Дејан Савић, гост из Народног позоришта, Београд, а у улози Сантуце је Свитлана Декар, Туридуа гост из Румуније, тенор, Кристијан Балашеску, Лучије Нора Чонкић Петровић, Алфија Небојша Бабић и Лоле Маја Андрић.


У понедељак, 24. априла биће изведена још једна комична опера с репертоара СНП-а – „Севиљски берберин“. Композитор Ђ. Росини је своје дело удаљио од политичког контекста, те је, пре свега, ишао на комику ликова и ситуација – а у томе је био ненадмашан. Диригент је Александар Којић, а у улогама су: Саша Штулић као Гроф Алмавива, Небојша Бабић Бартоло, Јелена Кончар Розина, Васа Стајкић Фигаро, Горан Крнета Базиолио и Жељко Р. Андрић као Фјорело.


Улазнице за оперске представе се могу купити у оквиру априлског попуста „Распевано и разиграно пролеће“.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: