Гости у СНП-у

ispod-baldahina25. априла, Камерна сцена, 20.30

Испод балдахина, сећање на Маријутку… и томе слично…, Љубослав Мајера, Словачко војвођанско позориште, Бачки Петровац

Учествују: Маријутка Зузана Частвен, Поручник Јан Частвен и Љубослав Мајера.

Љубослав Мајера је „Баладу о поручнику и Марјутки“ режирао 1978. године. Ова је представа оставила дубок траг у позоришној историји Словака у Војводини. Идеја је била да се после 38 година, а у част јубилеја 150 година позоришта у Петровцу, обнови управо ова представа, због свог значаја и то у истом саставу. Тако да улоге ликова ове дуодраме поново играју Јан и Зузана Частвен (глумачки пар из Б. Петровца који већ дуги низ година живи у Братислави).

Мајера није желео да уради потпуни римејк представе. Имајући у виду прилику када се ова представа обнавља, Мајера је урадио експеримент и представу је посветио свим својим колегама/блиским сарадницима са којима је радио и ради у позоришту у Петровцу. Тако да осим глумаца на сцени – маријутке и поручника је и сам режисер који публику води кроз ову представу као кроз властито сећање на ову представу пре 38 година али и прошла времена… Представа се зауставља, понављају се сцене, опомињу се људи из технике и глумци да не раде по упутствима режисера… питајући се да ли нас то сећање служи па је то баш тако било или другачије? У тој и таквој опуштеној, али не неозбиљној атмосфери, испричана је прича о једној представи и људима који су у њој учествовали, а уједно испричана је прича о трагичној љубави двоје људи које је судбина спојила у сред рата: белогардејског поручника Говорухова и Маријутки рибарској кћи која се бори на страни црвеноармејаца.


19. априла, сцена „Пера Добриновић“, 19.30

Хенри Шести, Вилијам Шекспир, Народно позориште из Београда, режија Никита Миливојевић, копродукција Народног позоришта из Београда, Фонд „Лаза Костић“ и Глоб театар из Лондона.

Играју: Бискуп од Винчестера, касније кардинал Предраг Ејдус, Војвода од Глостера Танасије Узуновић, Хенри Шести Хаџи Ненад Маричић, Војвода од Самерсета Борис Пинговић, Лорд Талбот Небојша Кундачина, Ерл од Ворика Бранко Јеринић, Ерл од Сафока Бранислав Томашевић, Ричард Плантаџенет Слободан Бештић, Шарл, краљ Француске Александар Срећковић, Вернон Павле Јеринић, Бесит Бојан Кривокапић, Јована од Орлеана Јелена Ђулвезан.

Увод у „Хенрија Шестог“

У среду 19. априла с почетком у 18.30, пре извођења гостујуће представе „Хенри Шести“, у доњем фоајеу сцене „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта биће организован уводни приказ.
Представа „Хенри Шести“ настала је у копродукцији Народног позоришта Београд, Глоб театар Лондон, Фондација „Лаза Костић“, а уводни приказ, под насловом НАШ ХЕНРИ, одржаће проф. Марина Милић Радовић, оснивач и управитељ Фондације „Лаза Костић“. Она ће говорити о стварању представе, о ономе што публика обично нема прилике да чује, те ће сви који дођу, на уводном приказу моћи да се упознају са креирањем сарадње Никите Миливојевића, Фондације, Глоб Театра, затим организацијом, посебним условима и захтевима лондонског позоришта, креирању костима Марине Меденице, са захтевима сценографије Бориса Максимовића, преводом проф. др Зорана Пауновића, музиком Боре Дугића, као и премијером у Лондону, илустровано фотографијама из Глоб театра…). Укупно трајање је 45 минута.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: