Прес конференција поводом праизведбе опере „Владимир и Косара“

snp-pressКонференција за медије је одржана у четвртак 16. марта с почетком у 11 часова у Свечаном салону (горњи фоаје сцене „Пера Добриновић“) уз присуство бројних представника медија.

На конференцији су говорили: в. д. директора Опере Александар Станков, који је поздравио све присутне и подсетио да Српско народно позориште негује домаће оперско стваралаштво и да је посебно задовољство што ће оперски репертоар бити богатији за домаће дело, затим маестро Микица Јевтић, који је истакао задовољство што је сведок стварања још једне домаће опере, од којих су две праизведене баш у СНП-у, и да је праизведба „Владимир и Косара“ велики догађај за историју српске музике. Оперски солисти Данијела Јовановић, Саша Петровић, Жељко Р. Андрић, Васа Стајкић говорили су о захтевним улогама, великом задовољству што учествују у стварању ове опере, надајући се да ће она ускоро имати и сценску поставку, и прелепој музици која ће се публици сигурно допасти. Композитор Стеван Дивјаковић је захвалио свим сарадницима и учесницима у опери и објаснио је да ће се опера сценски поставити, ако буде прихваћенa и као концертно извођење.


Праизведба је у суботу, 18. марта на сцени „Јован Ђорђевић“ у 20 часова, а реприза 28. марта. У осталим улогама су: Виолета Срећковић (Мара), Небојша Бабић (Владислав) и Горан Крнета (Давид). Праизведба опере „Владимир и Косара“ изводи се у оквиру значајног јубилеја за Оперу, 120 година од првих оперских представа и 70 година континуираног рада Опере СНП-а.

Опера „Владимир и Косара“ је реализована уз подршку Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АПВ.

Фото: Бранислав Лучић

Конференција за новинаре, фото: Бранислав Лучић

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: