Фото: Бранислав Лучић

Јуче, 2. марта, одржана је прес конференција у Српском народном позоришту поводом објављивања селекције 67. фестивала професионалних позоришта Војводине. Говорили су: Валентин Венцел, председник Заједнице професионалних позоришта Војводине и управник Újvidéki Színház-а, др Зоран Ђерић, в.д. управника Српског народног позоришта, Горан Ибрајтер, селектор 67. фестивала професионалних позоришта Војводине.

Према речима селектора Ибрајтера „период који обухвата селекција обележила је појава даровитих младих аутора, нарочито редитеља, о којима се више и не може говорити као о будућности нашег театра – они су већ његова реалност. Оно што је такође више него уочљиво у већини представа је њихова врло сведена, минималистичка ликовна опрема“.

Две наше представе су ушле у селекцију:

Пожар. Лаунџ / Контраст или Тамо где смо остали Мије Кнежевић и Момчила Миљковића у режији Мије Кнежевић, а у образложењу селектора се каже: „Миа Кнежевић јесте једна из плејаде даровитих редитеља које сам поменуо, но она овим, као и својим ранијим пројектом Кафа и цигарете у Атељеу 212, показује да је и талентована драмска списатељица. Кнежевићева успева да изузетно осетљивом материјалу – страдање младих људи у пожарима у два новосадска кафића – да примерену позоришну форму и да не изневери ону меру етичности коју позоришна уметност подразумева. Представа је крајње потресна, узбудљива и упозоравајућа, дата у форми вербатим позоришта.“

На Дрини ћуприја по мотивима дела Иве Андрића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића. У саопштењу је речено: „Редитељ Кокан Младеновић и Драма СНП-а остварили су једну раскошну, готово монументалну представу на какве смо помало и заборавили. Младеновић својом адаптацијом успева – оно што чини и Андрић – да од ћуприје начини главни лик, да кроз стални процес њене градње и разградње да метафору овог трусног подручја оптерећеног сукобима и сумњивим помирбама. У томе је имао здушну помоћ сценографских решења Марије Калабић, али и врсних глумаца Српског народног позоришта уз неколико креација које ће се памтити.“


Фестивал траје од 3. до 9. априла 2017, селектор је Горан Ибрајтер. Организатори фестивала су Заједница професионалних позоришта Војводине, Српско народно позориште, Позориште младих, Новосадско позориште и Новосадски нови театар.

Образложење селекције за 67. фестивал професионалних позоришта Војводине