БОЕМИ, фото: Миомир Ползовић

Боеми Ђакома Пучинија, чији су либрето према роману Слике из живота боема Анрија Миржеа написали Луиђи Илика и Ђузепе Ђакоза, биће изведена у Српском народном позоришту: 18. и 28. фебруара на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00. Оперу диригује маестро Александар Којић. Режија, сценографија и костим су дела креативног италијанског ауторског тима – Катарине Панти Либеровичи, Серђа Мариотија и Кристине Ачети.

Опера је последњи пут изведена 25. маја 2015, а првим извођењем у овој сезони биће обележено 20 година уметничког рада Данијеле Јовановић, првакиње Опере, која је својим тумачењем Мими освојила критику. Опера је на репертоару од 12. маја 2007, и до сада је изведена 23 пута. Публика је многобројна и увек заинтересована за Боеме јер је то потресна прича о младим и сиромашним париским уметницима и њиховим несрећним љубавима. Родолфо и Мими су носиоци главних збивања у којима пратимо судбину неколико младића и девојака који, упркос сиромаштву и беди у периоду између два светска рата, не губе веру у љубав. Пучини је Боемима освојио светске позорнице показавши велики композиторски таленат, подаривши свима незаборавне арије и дуете.

У солистичким улогама се појављују: Саша Штулић, тенор (песник и писац Родолфо), Васа Стајкић, баритон (сликар Марчело), Небојша Бабић, баритон (музичар Сонар), Горан Крнета, бас (филозоф Колин), Игор Ксионжик, тенор (станодавац Беноа), Иван Дајић (градски већник Алчиндоро), Данијела Јовановић, сопран (Мими), Дарија Олајош Чизмић, сопран (Мизета). Учествују: Александар Толимир (Парпињол), Младен Николић (Наредник), Драган Ђурин (Цариник), Оркестар и Хор СНП, Дечји хор „Бајићеви славуји“ и Музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада.