In memoriam: Мира Матић Миленковић

У Новом Саду 23. јануара 2017. преминула је Мирјана Матић Миленковић, солисткиња Балета Српског народног позоришта у пензији.

Рођена је у Новом Саду, 17. IX 1934. У Српском народном позоришту је први пут ангажавана 1. IX 1953. као члан ансамбла. Била је солиста Балета у Градском позоришту у Триру од 1962. до 1963, а већ наредне сезоне је играла у Државном позоришту у Мајнцу. Од 1964. вратила се у СНП, у којем је остала све до пензионисања, 31. VIII 1980. Двадесет година је радила и као наставник за предмет Класична подршка у Балетском одсеку Државне позоришне школе у Новом Саду. Прво значајније остварење била јој је улога Лепе Јелене у Валпургијској ноћи 1955. Крхка, лака, сигурне технике и музикална, она је успешно тумачила претежно лирске улоге, али са њеног репертоара нису изостале ни полукарактерне и комичне. Остварила је и друге улоге: Нинет (Американац у Паризу), Смарагда (Шехерезада), Лепа царевна (Жар птица), Пепељуга (Пепељуга), Клара (Шчелкунчик), Јела, Бисерка и Звезда Даница (Охридска легенда), Емилија (Отело), Сељачки дует (Жизела), Плава птица (Успавана лепотица). Додељена јој Диплома Заједнице војвођанских позоришта 1971. за заслуге у ширењу позоришне уметности.

Сахрана је у петак 27. јануара у 15 часова на Успенском гробљу. Комеморативни скуп ће бити одржан у понедељак 30. јануара на сцени „Јован Ђорђевић“ у 13 часова.