Чеховљев „Иванов” и „Кавалерија рустикана” у СНП-у

ivanovСрпско народно позориште најављује за 28. јануар премијеру познате опере „Кавалерија рустикана“ Пјетра Маскањија, која ће бити остварена у сарадњи са Народним позориштем из Београда.

Ова једночинка позната је по допадљивој музици, и причи о љубави и страсти, која завршава двобојем, са познатим ликовима Сантуцом, Туридуом, Алфиом и Лолом. „Сичилијана, романса Сантуце, арије Туридуа и Аллфија, ускршњи хор, интермецо, мелодије пуне страсти, изванредна и истинита прича сицилијанског народа…“ сврстале су „Кавалерију рустикану“ у најбоље представнике веризма, и донеле јој огромну популарност, већ од саме премијере 1890, на којој је Маскањи чак четрдесет пута излазио на сцену.

Чеховљевог „Иванова“, у режији Тање Мандић Ригонат, и извођењу Народног позоришта из Београда, Новосађани ће моћи да погледају 18. јануара на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а. Насловну улогу у овој представи тумачи Никола Ристановски, а уз њега су публици добро познати глумци: Нада Шаргин, Предраг Ејдус, Бранко Видаковић, Хана Селимовић, Бранка Петрић, Данијела Угреновић, Вања Милачић, Ненад Стојменовић, Никола Вујовић и Бојан Кривокапић.

Театролог Јован Христић, пишући о овом Чеховљевом делу указао је да „успех комада може се објаснити тиме што говори о актуелном проблему који је мучио руске интелектуалце осамдесетих година 19. века. Чехов је извео на позорницу прерано уморног човека који се у чамотињи руског живота стално сукобљава са препрекама које је немогуће савладати, инертношћу, тромошћу, равнодушношћу, под којима се слама сваки идеализам и гасне свако одушевљење“.

На Камерној сцени СНП-а 25. јануара ће гостовати представа „Не играј на Енглезе“ Владимира Ђурђевића. У овом комаду „о људима који су опседнути спортским кладионицама“ играју: Ервин Хаџимуртезић, Бранислав Јерковић и Ђорђе Симић.

Гостовањем представе „Иванов“ и премијере „Кавалерије рустикане“, наставља се сарадња између Српског народног позоришта и београдског Народног позоришта, договорена уговором који је потписан протекле јесени. Ова сарадња подразумева и узајамна гостовања, те ће тако 18. јануара на сцени Народног позоришта у Београду гостовати представа Српског народног позоришта „Пожар. Лаунџ / Контраст или Тамо где смо остали“, по тексту Мие Кнежевић и Момчила Миљковића, у режији Мие Кнежевић. Ова представа, која подсећа на познате трагичне догађаје у дискотеци „Контраст“ и кафићу „Лаунџ“, премијерно је изведена 27. септембра. До сада је ова представа изведена десет пута, а видело је близу хиљаду гледалаца.

Н. Пејчић, Дневник, 4. јануар 2017.

 

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: