Српско народно позориште члан Балканске оперске мреже

doszДржавна Опера у бугарском граду Стара Загора била је домаћин другог по реду сусрета Балканскe оперскe мрежe (Balkan Opera Network), који се одржао од 8. до 10. новембра 2016. године. Био је то сусрет чланова БОН-а, које су представљали руководиоци, продуценти и солисти оперских кућа из Румуније, Србије, Босне и Херцеговине, Аустрије и Бугарске. Оснивач и иницијатор БОН-а г. Огњан Драганов, директор бугарске Државне Опере из Старе Загоре био је, као и прошле године, домаћин овог сусрета.

Народно позориште из Београда се учланило у мрежу прошле године, а ове године и Српско народно позориште, које је представљала Невена Јанаћ, уметнички директор СНП-а. Очекује се укључивање и других земаља у балканску мрежу оперских кућа, из Хрватске, Словеније и Грчке.

Како је на сусрету БОН-а договорено, покренут је портал на ком ће се објављивати и размењивати информације о актуелним догађајима, заједничким плановима, пројектима, како би се пружила могућност свим члановима Балканске оперске мреже да уђу у копродукције, отворила могућност размене диригената, солиста, нотног материјала, костима, декора, гостовања у ширем региону. Искористили би се постојећи ресурси сваког позоришта, а то би свакако, у финансијском смислу, било повољније за свако позориште јер би трошкови били знатно мањи.

Оно што је договорено ове године јесте да ће потписници меморандума БОН-а упутити заједничко писмо својим министарствима културе земаља потписница, са циљем да упознају надлежне са концепцијом рада БОН-а и плановима, као и да од надлежних очекују адекватну подршку. Такође, предложено је да оперске куће, чланице БОН-а, уђу у копродукцију и поставе оперу „Путовање у Ремс“ Ђоакина Росинија, са циљем да се трошкови равномерно распореде и да би представа, изводећи се у свакој опери кући-чланици БОН-а, имала више премијерних извођења. Прво извођење ове опере би требало да буде у Српском народном позоришту на пролеће 2018. године.

Одржан је и Гала концерт оперских солиста, који су чланови Балканске оперске мреже, и на тај начин пригодном свечаношћу завршило треће вече сусрета.

Планирано је да се следећи сусрет одржи у Србији, у Народном позоришту у Београду које би било домаћин 2017. године.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: