Београдска премијера балетског спектакла Српског народног позоришта Грк Зорба биће одржана у петак, 16. децембра 2016. године у Центру „Сава“ с почетком у 20 часова и као права балетска светковина наставља да живи јер ће то бити петнаесто извођење пред београдском публиком, након трогодишње паузе (30. маја 2013).

Овај балет, по роману Никоса Казанцакиса „Доживљаји Алексиса Зорбаса“ уз музику Микиса Теодоракиса, у премијерној обнови је изведен 8. октобра 2016, на великој сцени Српског народног позоришта „Јован Ђорђевић“ у препуној сали.

Легендарни балет Српског народног позоришта се изводио осамнаест година, од 1. децембра 1994. године све до 13. маја 2013, чак 128 пута, а видело је близу 120 хиљада гледалаца у Новом Саду, Београду, где се гостовало 14 пута у Центру „Сава“. Овај пунолетни балетски спектакл у два дела композитора Микиса Теодоракиса, који је бесплатно дао ексклузивна права да Српско народно позориште изводи пројекат Грк Зорба у Новом Саду и београдском Центру „Сава“, изводи се по либрету који су потписали: Крунислав Симић, Душан Белић, директор пројекта, Хаџи Зоран Лазин, продуцент и Серж Вафијадис, уметнички консултант и супервизор (1926-2005), а у кореографији и режији балетског првака и педагога Крунислава Симића.

Грк Зорба је занимљива прича о пригушеним страстима и њиховим експлозијама, то је „прича са Крита о патријархалним заблудама што проистичу из окошталих обичаја и понашања, прича у којој страсти погрешно мотивисаних сеоских житеља воде ка трагичном исходу. Грк Зорба и његов пријатељ Ник савлађују ужас и властито очајање, преокрећу суровост немилих последица у тријумф воље за суживотом и пријатељством, увлачећи све у игру и песму – у сиртаки.“

Улазнице су у продаји и могу се купити на благајни Центра „Сава“.