ПОЖАР. ЛАУНЏ / КОНТРАСТ или ТАМО ГДЕ СМО ОСТАЛИ, фото: Срђан Ђурић

У уторак, 27. септембра 2016. на Камерној сцени Српског народног позоришта, у 20 часова, биће изведена премијера представе „Пожар. Лаунџ / Контраст или Тамо где смо остали“.

Представа је посвећена трагичним догађајима који су се десили у Новом Саду, у кафеу „Лаунџ“ (2008) у дискотеци „Контраст“ (2012), када је животе изгубило четрнаесторо младих.

Обимна документарна грађа уобличена је у целину која се ослања на вербатим позориште, дакле позориште које је створено из интервјуа са стварним људима о одређеној теми.

У представи игра четрнаесторо глумаца: Алиса Лацко, Mарко Савковић, Сања Ристић Крајнов, Лидија Стевановић, Драгиња Вогањац, Сања Микитишин, Димитрије Аранђеловић, Стефан Вукић, Марко Савић, Зоран Богданов, Душан Јакишић, Миодраг Петровић, Драган Којић и Нина Рукавина.

Аутори текста су Миа Кнежевић и Момчило Миљковић, а режију потписује Миа Кнежевић.

Посматрам то као један догађај. Не само што се десио, него се и поновио. То је идеја због које мислим да обе ствари треба да нађу место у представи. Та два догађаја су за мене визуелизација свих рупа и грешака у којима ми живимо, прилично мрачан одраз наше реалности.

Миа Кнежевић (из интервуја Убеђују нас да може и без пара, а ми пристајемо „Дневник“, 11. јула 2016, Игор Бурић)