Фото: OPENS YOUTH FAIR

Опера СНП-а је специјалним четрдесетоминутним програмом на главној бини, отворила музички део „Open Youth fair“-а. Маестро Микица Јевтић, оперски солисти (Саша Штулић, Јелена Кончар, Виолета Срећковић, Марија Цвијић, Небојша Бабић, Лаура Павловић, Дарија Олајош Чизмић, Данијела Јовановић, Игор Ксионжик, Горан Крнета), чланови хора (Марко Скенџић, Јован Пејић, Предраг Шепељ), ученице Музичке школе (Александра Коцић, Сара Павловић, Ана Бајић), Оркестар и глумица Сања Микитишин синоћним извођењем су показали како најстарији српски театар негује музичку културу и смисао традицијепозоришне уметности.

Окупивши се у великом броју, више од седамсто људи нетремице су слушали класичну музику. Чули су се коментари младих који кажу да им је било сјајно јер до сада нису имали прилике да на отвореном фестивалском просторуслушају најлепше арије„Чаробне фруле“. Сви су уживали јер им је био понуђен квалитетан и занимљив садржај. Ми ћемо додати овоме – и едукативни програм који је публика пажљиво слушала јер су могли да чују причу о Моцартовој музици, животу, утицају на друге уметности, зачињене занимљивостима о значењу ове Моцартове опере.  Било је и најмлађих, међу њима вероватно и оних који су још у мају и јуну гледали и слушали „Чаробну фрулу“ на сцени СНП-а. Овог пута су имали најбољи поглед, с рамена родитеља.

Ово је била прилика да на отвореном простору у граду, отвореном за све, генерације различитог музичког опредељења уживају у најпознатијим аријама. Успех целе оперске сезоне СНП-а, може да се изрази сажето – оперска музика има публику, које ће након синоћњег концерта, бити све више. „Љубав, младост, музика!“ То је била порука генија Волфганга Амадеуса Моцарта, којом се завршио наступ Опере СНП-а пред препуним Тргом слободе, у срцу отвореног града – кандидата за европску престоницу културе.

OPENS YOUTH FAIR