Примабалерина Иванка Лукатели, извор: Политика Online

Поводом Светског дана игре, сваке године Удружење балетских уметника Србије – УБУС, шаље поруку еминентног уметника из области уметничке игре са жељом да допринесе афирмацији домаћег плесног стваралаштва. Ове године поруку поводом Светског дана игре је упутила примабалерина, педагог, кореограф, балетски критичар и добитница Посебног признања за врхунски допринос националној култури Републике Србије Иванка Лукатели. Она поручује:

„Игра је чаролија која изазива осећај слободе, али и уметност живота. Играчи славе игру и одају јој почаст, у њу верују као у једину религију. За друге, којима игра није професија, она чека да јој се отворе врата. А, тада се дешава чаролија, све постаје онако како треба да буде, без икаквог напора и уз чисту радост. Ко једном открије игру, заувек остаје њен поштовалац јер схвата – она је ту од првог нашег удисаја, до последњег поздрава.

Ритам су мамини откуцаји срца, прва музика коју заволимо, корачање улицом, разговор са пријатељима. Заплешите данас, не сутра, напустите оног себе који је заборавио да плеше. Будите радосни и у ектази, јер када плешете, сваки део тела плеше са вама. Тада вам се отварају сва врата и цео живот ће вам се претворити у плес – биће отворен и радостан. Када пронађете своје кораке, савладаћете и језик истине, јер игра се само понекад дешава на сцени, а заправо је уметност живота и свакога од нас.“