Фото: Миомир Ползовић

Глумица Јасна Ђуричић овогодишњи је добитник награде „Жанка Стокић“, коју већ четрнаест година додељују Народно позориште у Београду, Компанија „Новости“ и Град Пожаревац – у четвртак је већином гласова одлучио жири за доделу овог, једног од најугледнијих глумачких признања.

– Веома сам изненађена. После доделе „Добричиног прстена“ за животно дело, нисам се надала никаквом признању – каже првакиња Српског народног позоришта, ванредни професор Академије уметности у Новом Саду и једна од највећих савремених глумица у првој изјави за „Вечерње новости“. – Изузетна ми је част што награда носи име велике Жанке Стокић, јер она заузима посебно место у нашем позоришту и еснафу. Признање је за мене посебно и због тога што је реч о „женској“ награди, тим пре што жена у нашем друштву још није на оном месту које јој припада. Верујем да је оваква награда пут и показатељ где би жена требало да буде.


Угледно признање додељује се „глумачкој личности која је обележила позоришни, филмски и ТВ живот Србије својом стваралачком зрелошћу и богатством глумачког израза“, а намењено је „активном глумцу у пуној стваралачкој зрелости“. Иницијатор награде и доживотни председник жирија је Мира Ступица (која је због болести била спречена да учествује у одлучивању), а чланови су в. д. управника Народног позоришта Дејан Савић, главни уредник и генерални директор Компаније „Новости“ Ратко Дмитровић (у четвртак изабран и за заменика председника жирија), прошлогодишња добитница Анита Манчић и управник Српског народног позоришта у Новом Саду Александар Милосављевић. Ове године у конкуренцији је било још седам глумица.

Награда је установљена 2003. године и састоји се од плакете коју дарује национални театар (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића), статуете Жанке Стокић (дар града Пожаревца, рад академског уметника Драгише Милошевића) и новчаног износа који поклањају „Новости“.

Досадашње добитнице награде су Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић, Љиљана Благојевић, Љиљана Стјепановић, Мира Бањац и Анита Манчић. Овогодишњој добитници признање ће бити уручено у подне 15. маја, на Великој сцени Народног позоришта.

В. Стругар, Вечерње новости, 7. април 2016.