фото: Миомир Ползовић

Први пут у овој свечарској сезони извешће се Брод за лутке Милене Марковић у уторак, 5. априла, на сцени „Пера Добриновић“ с почетком у 19.30.

Представа се изводи 78. пут, у режији Ане Томовић, композитор је Дарко Рундек.

Играју: Јасна Ђуричић (Мала сестра, Алиса, Снежана, Златокоса,Палчица, Принцеза, Жена, Вештица), Драгиња Вогањац (Мајка, Мама медвед), Милица Грујичић (Велика сестра, Марица), Радоје Чупић (Уча, Тата медвед, Жабац), Ненад Пећинар (Љутко, Ловац), Радован Вујовић (Поспанко, Медведић, Орлић, Орао, Ивица) и музичари.

„Из приче у причу, из слике у слику „Брод за лутке“ фантастичном списатељском имагинацијом у хронолошком маниру повезује круг живота са кругом бајки, док се стилски и жанровски ситуације мењају, те бивају нешто више или нешто мање гротескне, карикатуралне, апсурдне, али чак и хиперреалне. Девојка која заглављује у лошем друштву постаје жена у добром, иако су те категорије карактеристичном ауторкином дрскошћу изврћу на главу. Затим се пење на друштвеној лествици, да би уследило оно што обично и бива с онима који се „попну“ – силазак/пад и, коначно, смрт, у жељи да се „поново роди и легне у чисто“ (поетска вредност текста појачана међусценским песмама, које су и својеврсне дидаскалије, посебна је вредност узбудљиве и веома дирљиве драме Милене Марковић)…“
(из критике И. Бурића)

Представа Брод за лутке премијерно је изведена 24. септембра 2008. године.

„Брод за лутке“ у Њујорку, Глас Америке, емитовано 11. децембра 2012.

БРОД ЗА ЛУТКЕ, фотографија: Миомир Ползовић
БРОД ЗА ЛУТКЕ, фотографија: Миомир Ползовић