Фото: Миомир Ползовић

У селекцији 61. Стеријиног позорја, које ће бити одржано од 26. маја до 2. јуна 2016. године у Новом Саду, ове године нашло се седам представа у такмичарском програму и две у међународном програму, а фестивал ће носити слоган „Где су границе?“.

Према речима селекторке Стеријиног позорја Марине Миливојевић Мађарев на конференцији за новинаре, овај назив је одабрала – „зато што је наше позориште сада у ситуацији да стално преиспитује сопствене границе у естетском, друштвеном и материјалном смислу. Овим питањима баве се представе и у такмичарском програму и у селекцији Кругови“.

У Селекцији националне драме и позоришта такмичиће се:
Туђе срце или позоришни трактат о граници по тексту Биљане Србљановић, а у режији Дина Мустафића, представа настала у копродукцији неколико институција из Београда и Сарајева,
Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали Тање Шљивар, у режији Мирјане Карановић и изведби Босанског народног позоришта из Зенице,
Родољупци Јована Стерије Поповића, у режији Андраша Урбана и изведби Народног позоришта из Београда,
Хроми идеали по тексту Милутина Ускоковића, а у режији Златка Свибена и извођењу Народног позоришта из Ужица,
Едеш Ана, по мотивима истоимене приче Дежеа Костолањија коју изводи Народно позориште Суботица – Драма на мађарском језику,
Пијани Ивана Вирипајева, у режији Бориса Лијешевића и изведби Атељеа 212.
Виолиниста на крову у режији Атиле Береша, а ову велелепну представу изводи Српско народно позориште и Новосадско позориште / Ujvidéki Színház из Новог Сада.

У селекцији Кругови, која није такмичарског карактера, биће изведене представе:
Фазанов плес, по тексту и у режији Бела Пинтера и извођењу његове трупе из Будимпеште,
Брашно у венама Игора Штикса, а у режији Бориса Лијешевића и изведби Сарајевског ратног театра и Сцене МЕСС из Сарајева.

Селекторка Миливојевић Мађарева навела је да је ове године погледала 110 представа од којих је седам изабрано за престижно позоришно такмичење.

Она је додала и да се овогодишње 61. Стеријино позорје, један од најзначајнијих позоришних фестивала у земљи, „одржава у границама издржљивости“. У години, када Стеријино позорје слави 60 година од оснивања, организоваће се фестивал с 30 одсто мањим буџетом – упозорила је селекторка.