Објављено:
146
прегледа

Тоска на сцени „Јован Ђорђевић”, 22. марта у 19.00

Фото: М. Ползовић

У уторак, 22. марта, на репертоару је једна од најпопуларнијих и најчешће извођених опера.

Тоска
Ђакома Пучинија биће изведена 59. пут на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта у 19 часова.

Оперу диригује маестро Александар Којић, у главним улогама ће наступити: у улози Тоске сопран Валентина Миленковић, тенор Александар Саша Петровић у улози Каварадосија, а баритон Небојша Бабић у улози барона Скарпије; у осталим улогама: Жељко Р. Андрић (Анђелоти), Горан Крнета (Црквењак), Игор Ксионжик (Сполета), Владимир Зорјан (Шароне), Маја Андрић (Пастирче) и Страхиња Ђокић (Тамничар).

Концертмајстор је Владимир Ћуковић. Учествују: Хор и Оркестар Опере СНП-а и деца, ученици Музичке школе „Исидор Бајић“.

…На основи историјских догађаја из доба Наполеона, с изразито политичким карактером, одвија се снажна драма љубави, пуна страсти и љубоморе, која се трагично завршава. То је био сиже популарне драме ТОСКА коју је написао познати француски драмски писац Виктор Сарду крајем деветнаестог века. Пучини је видео ту драму у извођењу велике француске глумице Саре Бернар, приликом њеног гостовања у Милану. Остао је под снажним утиском представе и одушевио се идејом да напише оперу. Сардуову драму је знатно скратио, свео је на три чина и изоставио многе споредне личности како би либрето добио што више на концентрацији саме драмске радње. У либрету су присутни и политички мотиви, тј. борба републиканаца – носилаца идеје француске револуције, чији су представници Каварадоси и Анђелоти с једне стране, и мрачне силе реакције на чијој је страни барон Скарпија, шеф полиције.

Оно што одликује оперу је изванредна хомогеност и уравнотеженост свих сцена које се попут мозаика складно уклапају у једну снажну драмску целину. Те одлике опере ТОСКА увек су привлачиле публику свих поднебља.

М. Сабљић

Подели