Словеначком редитељу Томију Јанежичу припала је најугледнија и најзначајнија награда за позоришну режију – „Бојан Ступица” за 2015. годину. Јанежич је 31. по реду лауреат овог признања Удружења драмских уметника Србије.

Томи Јанежич награђен је за најбољу режију у конкуренцији од 20 премијерно изведених представа у нашим професионалним позориштима у двогодишњем протеклом периоду, од 1. априла 2013. до 31. марта 2015. године. Награђен је за представу „Опера за три гроша” Бертолта Брехта и Курта Вајла која је настала као копродукција Краљевског позоришта „Зетски дом” са Цетиња и Српског народног позоришта из Новог Сада.

Жири који је радио у саставу: Борис Лијешевић, претходни лауреат и председник жирија, проф. Бошко Милин и Жељко Хубач одлуку је донео већином гласова.

Доделу награде финансијски подржавају Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.

БОЈАН СТУПИЦА

Награда је установљена је 1970. године, као највеће, тада југословенско, признање за режију, са жељом да присуство великог редитеља Бојана Ступице буде трајно сачувано, да истакне његов удео у развоју позоришне уметности и подстакне на нова тражења и оригинална решења у области позоришне режије, коју је Бојан Ступица унапређивао, развијао и дао јој посебно обележје.

Награда се састоји од бронзане плакете са ликом Бојана Ступице, рад вајара Стевана Боднарова, уникатне дипломе, рад сликара Герослава Зарића и новчаног износа.


Удружење драмских уметника Србије