У среду, 4. новембра, након представе БАЛЕРИНЕ која се игра на Камерној сцени у 20.30, биће уручење Специјалнe наградe за иновативни приступ у области савременог плесног театра, коју додељује Удружење балетских уметника Србије за 2015. годину.


НАГРАДЕ И ПОХВАЛЕ ПРЕДСТАВИ БАЛЕРИНЕ:

– Награда Удружења балетских уметника Србије за 2015.
Жири у саставу: Марија Јанковић Шеховић, Исидора Станишић, Татјана Поповић, Катарина Стојков Слијепчевић и Ана Павловић Пешић доделио је Специјалну награду за иновативни приступ у области савременог плесног театра представи Балерине, у копродукцији Форума за нови плес Балета Српског народног позоришта и Студентског културног центра Нови Сад.

– Специјална похвала Професионалног удружења балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије.
Специјална похвала поводом Светског дана игре, 29. априла 2015, додељена је ауторском тиму представе Балерине, уз образложење жирија да су ауторке – редитељка и драматуршкиња Милена Богавац, кореографкиња и асистенткиња режије Оливера Ковачевић Црњански и коауторке и извођачице (Јелена Алемпијевић, Соња Батић, Фросина Димовска, Милена Кркотић, Андреја Кулешевић, Јелена Марковић, Сања Павић, Иста Степанов и Сара Тошић), дале велики допринос у разумевању друштвено запостављене уметничке институције класичне и савремене игре у Србији.

– 42. ИНФАНТ – Интернационални фестивал алтернативног и новог театра, 2015.
Признање за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности

– Belgrade Edt Culture – best theater acts in season 2014-2015.
Најбоља друштвено-ангажована представа – Балерине, Форум за нови плес, Српско народно позоришта и СКЦ Нови Сад.
(Гостовање у Битеф театру)
На основу одгледаних преко 80 премијерно изведених и преко 30 гостујућих представа у Београду, у периоду од маја 2014. до маја 2015. састављене су листе најбољих у 25 категорија. У конкуренцији за најбољу биле су и представе:
Бетон махала, Позоришна трупа Јој ево их, Нови Пазар (гостовање у Звездара театру)
Ибзенов Непријатељ народа као Брехтов поучни комад, Центар за културну деконтаминацију
Кратка повест о антихристу, Битеф театар
Вертер: или имаш наде или немаш, Хартефакт, Факултет драмских уметности, Установа културе “Пароброд” (извођење у хотелу Бристол)

– Годишња похвала Српског народног позоришта за 2014. годину.
Балерине су предстaва која комбинује физички театар и оригинални, изведбени текст с циљем да документује, демистификује и објасни шта заправо раде уметничке плесачице и с којим се изазовима срећу у професионалном и личном животу.“