Фото: А. Рамадановић

На 49. Битефу, од 17. до 24. септембра, биће приказано десет представа из Србије, региона, Немачке, Француске и Русије.

На отварању, у Народном позоришту, биће изведена представа из Берлина „Мурмел, Мурмел“, по Дитеру Роту у режији Херберта Фрича, а на затварању у Позоришту на Теразијама представа из Москве „Мртве душе“, по Гогољу, у режији Кирила Серебреникова.
Из Немачке долази и „Common Ground“ Јаела Ронена, а из Француске „Збогом“ Жонатана Капдевијела, која ће играти 22. септембра у 20.00 у Српском народном позоришту, на сцени „Пера Добриновић”. Те две представе су сврстане у политички театар.

У истој селекцији су и холандско-српски „Дискретни шарм марксизма“ Бојана Ђорђева, „Комплекс Ристић“ аутора Оливера Фрљића – копродукција Словенског младинског гледалишча из Љубљане, Хрватског народног казалишта из Ријеке, Битефа и МОТ-а из Скопља, као и представа Центра за културну деконтаминацију „Ибзенов непријатељ народа као Брехтов поучни комад“ Златка Паковића.

На Битефу учествују и словеначка „Илијада“, по Хомеру, у режији Јернеја Лоренција, представа Српског народног позоришта „Смрт Ивана Иљича“, по Толстоју, у режији Томија Јанежича и представа ХНК из Загреба „Ми смо краљеви а не људи“ у режији и кореографији Матије Ферлина.

Уз Гран при Мира Траиловић, од ове године Специјална награда Битефа зваће се Специјална награда Јован Ћирилов.


БИТЕФ ПОЛИФОНИЈА

Битеф Полифонија, пратећи програм Битефа, одвијаће се у периоду од 18. до 25. септембра 2015. Програм је посвећен истраживању и промовисању иновативних, креативних и партиципативних облика рада у драмском образовању и стваралаштву. Фокус Полифоније је и ове године на оснаживању кроз позориште, на друштвеној одговорности и размени искуства и добрих пракси на локалном, регионалном и међународном нивоу. Програми који ће се одвијати у термину од 13 часова бавиће се иницирањем и представљањем пројеката позоришта у образовању и позоришта у заједници, као и нових мрежа и платформи за размену искустава.

Представе које ће се играти на више локација у граду у поподневним и вечерњим терминима обухватају значајне резултате процесног рада са младима, укључујући представе „Путокази, невидљиви споменици, кућа великог рата“ из Београда, гостујуће представе „Бетон махала“ (Нови Пазар) и „Ходачи“ (Ниш/Француска). Представа „Балерине“ Српског народног позоришта носи са собом преиспитвање улоге и места савремених играча, а представа „Црвена: самоубиство нације“ говори о положају жена и мизогинији у нашој средини. Представа настала из пројекта „Плаве приче“ је резултат рада на драмским техникама са корисницима психијатријских услуга из Београда, Загреба и Тузле. Преиспитивање деведестих и последица тог мрачног периода, теме су представа „Балкан requiem“ из Аустрије и „Кинез“ из Црне Горе, а из Шпаније стиже занимљиви пројекат „У једном месту у Кихоту“ усмерен на разоткривање стваралачких процеса у раду на представи о Дон Кихоту. Као што је уобичајено, након свих представа следе разговори са њиховим ауторима и учесницима.



Л. Н. Толстој
СМРТ ИВАНА ИЉИЧА
Режија: Томи Јанежич
19. септембар, Југословенско драмско позориште, сцена „Љуба Тадић“ у 19.00


Форум за нови плес Балета Српског народног позоришта
БАЛЕРИНЕ
Редитељка и драматуршкиња: Милена Богавац
Кореографкиња и асистенткиња режије: Оливера Ковачевић Црњански
24. септембар, Битеф Полифонија


Биро Касиопеја, Париз, Француска
ЗБОГОМ
Аутор и редитељ: Жонатан Капдевијел
22. септембар, Српско народно позориште, сцена „Пера Добриновић” у 20.00