Category Archives: ВЕСТИ

Почетак рада на представи „Три лица туге“

tri-lica-tuge-1У Драми Српског народног позорита, у понедељак, 16. јануара, почеле су пробе за представу „Три лица туге“, драма Жељка Јовановића и Милоша Латиновића. Представа се реализује у копродукцији СНП-а са Битеф театром. Редитељ представе је Филип Марковиновић, драматург Милош Латиновић, сценограф Саша Сенковић и костимограф Сенка Раносављевић. Улоге су поверене глумицама: Сањи Микитишин, Тањи Пијевац и Мији Симоновић.
Више информација

Kонференција за новинаре поводом проглашења добитника награде „Предраг Пеђа Томановић“

nagrada-pptУ Српском народном позоришту одржана је у петак, 13. јануара конференција за новинаре поводом проглашења добитника награде „Предраг Пеђа Томановић“.

Награда „Предраг Пеђа Томановић“ коју додељује истоимена Задужбина, чији су оснивачи родитељи Милена и Милорад Томановић, уручује се сваке године 17. јануара на дан рођења „младог, великог глумца“. Више информација

Кавалерија рустикана, веристичка опера Пјетра Маскањија

pietro-mascagniУ заједничкој сарадњи Српског народног позоришта и београдског Народног позоришта, припрема се веристичка опера Пјетра Маскањија Кавалерија рустикана. Премијера је заказана за суботу 28. јануара на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 20 часова, а репризна извођења су 31. јануара и 2. фебруара.

Више информација

Деспићева комична опера као круна сезоне

zoran-djericДрама Српског народног позоришта ушла је у 2017. с првим пробама „Часа анатомије” по текстовима Данила Киша у режији Андраша Урбана, а већ за десетак дана почеће и рад на драми Жељка Јовановића и Милоша Латиновића „Три лица туге”. Како је за „Дневник” појаснио в.д. управника СНП-а др Зоран Ђерић, у питању је пројекат који се реализује у копродукцији са Битеф театром, а његову окосницу чине приче три жене различитих генерација чију је животну судбину обележио Први светски рат.
Више информација

Заједничко читање на првом Часу

cas-anatomijeНа огромно задовољство Новосађана и ансамбла Драме Српског народног позоришта редитељ Андраш Урбан режира у СНП-у и поставља на сцену Час анатомије по мотивима прозе Данила Киша.

Након бројних специјалних награда и награда за најбољу режију Андраш Урбан одабрао је наслов Час анатомије  који је основ пишчеве заоставштине.

Више информација

Обавештење о отказивању Новогодишњег гала концерта

vsoНовогодишњи гала концерт Војвођанског симфонијског оркестра, који је требало да се изведе у суботу 14. јануара у Српском народном позоришту на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 20 часова, отказује се, како се наводи у саопштењу организатора концерта.

Купљене улазнице се могу вратити на Билетарницу Српског народног позоришта у року од 15 дана.

Обавештење о прекиду интернет саобраћаја

snp
У ноћи између среде, 11. јануара од 22.00 и четвртка, 12. јануара до 6.00, Телеком Србија а.д. изводи планиране радове на телекомуникационој опреми. У овом периоду доћи ће до прекида саобраћаја на интернет прикључку Српског народног позоришта (званична интернет презентација СНП-а и услуга онлајн продаје и резервације улазница неће бити доступне).

Чеховљев „Иванов” и „Кавалерија рустикана” у СНП-у

ivanovСрпско народно позориште најављује за 28. јануар премијеру познате опере „Кавалерија рустикана“ Пјетра Маскањија, која ће бити остварена у сарадњи са Народним позориштем из Београда.

Више информација

„Витез тужног лица“ на Великој сцени у великом стилу

don-kihotШпанија, разиграност веселог колорита и примамљиве игре, смењивање комичних, тужних и веселих сцена одликују велико дело светске литературе које инспирише музичаре, сликаре и балетске уметнике да га изнова представљају и оживотворују. Дон Кихот, у суботу 21. јануара на великој сцени СНП-а, с почетком у 19 часова, угрејати публику наступом балетских солиста и ансамбла у великом стилу.
Више информација

Хор Опере СНП-а наступа на бејрутском музичком фестивалу

hor-snpИнтернационални фестивал музике и извођачких уметности Ал Бустан Фестивал (The Al Bustan Festival) одржаће се од 15. фебруара до 19. марта 2017. године у главном граду Либана, Бејруту. На прес конференцији Ал Бустан Фестивала, која је одржана 15. децембра, најављен је програм који ће се изводити на тему „Краљице и царице Оријента“ (Queens & Empresses of the Orient). Том приликом, најављен је и наступ Хора Опере Српског народног позоришта, Више информација

Представа Пожар. Лаунџ / Контраст гостује у Београду

pozarПредстава Српског народног позоришта Пожар. Лаунџ / Контраст или Тамо где смо остали, по тексту Мије Кнежевић и Момчила Миљковића, у режији Мије Кнежевић и драматургији Момчила Миљковића, гостоваће у среду 18. јануара 2017, први пут пред публиком у београдском Народном позоришту на сцени „Раша Плаовић“ с почетком у 20.30.

Више информација

Портрет Грка Зорбе

zorbaТеодоракисова музика је комбинација посебног уметничког талента, дубоке љубави према домовини и друштвене свести о цивилизацијском наслеђу. Кад је успостављена таква музичка формула, која је блиска и годи нашем менталитету, лако се комуницира са публиком, било да је реч о новој, подмлађеној, или старијој, београдској, која памти Зорбу СНП-а од 1994.

Више информација

СНП се придружује промоцији културе на 1. Зимском фестивалу

kneginja-cardasaУ оквиру промоције културних садржаја на 1. Зимском фестивалу, Winter fest-у, Опера Српског народног позоришта ће презентовати неке од својих остварења. Наиме, суграђани који буду посетили Зимски фестивал на градском тргу у понедељак, 19. децембра, у вечерњим сатима, моћи ће да виде петнаестоминутни колаж из оперете „Кнегиња чардаша“ Имреа Калмана, чија је премијерна обнова била 10. децембра ове године.
Више информација

Час анатомије у Српском народном позоришту

danilo-kisДрама Српског народног позоришта поставља на сцену комад по мотивима прозе Час анатомије Данила Киша. Велики полемички спис о књижевности, политици и друштву, који је Киш написао 1977, а објавио годину дана касније, јесте дело које сведочи о неоспорној виталности пишчевог талента и које критику и књижевну публику није оставило равнодушном, подстакло је награђиваног редитеља Андраша Урбана да га постави на сцену СНП-а.
Више информација