Category Archives: ВЕСТИ

Конференција за новинаре: премијерна обнова балета Жизела и најава 157. сезоне

snp-pressУ уторак, 19. септембра, у Српском народном позоришту одржана је конференција за новинаре поводом премијерне обнове балета Адолфа Адама Жизела, којом се сезона отвара, и представљања сезоне до краја календарске године.

Више информација

Потписивање протокола о сарадњи са Владимиром Пишталом

snp-pressУ Српском народном позоришту, у петак, 15. септембра 2017, одржана је конференција за медије поводом потписивања протокола о сарадњи са Владимиром Пишталом, књижевником, предавачем светске и америчке историје у САД, добитником НИН-ове награде 2009. године.

Више информација

Интервју: Милован Филиповић, в. д. директора драме Српског народног позоришта

milovan-filipovic-dnevnikУ периоду упознавања са обавезама, дужностима, могућностима, глумац Милован Филиповић, новизабрани в. д. директора Драме Српског народног позоришта контактира људе унутар и ван куће, који могу да помогну у прављењу драмских представа, како би се дошло до најбољих резултата…

Извор: „Дневник“, 13. септембра 2017.

Више информација

Оперске представе у септембру

operaОперска сезона Српског народног позоришта креће у септембру популарним представама: 21. септембра Кнез Иво од Семберије Исидора Бајића, концертно извођење, 27. септембра Кавалерија рустикана, опера Пјетра Маскањија и 30. септембра Кармина бурана, сценска кантата Карла Орфа.

Више информација

Премијерна обнова романтичног балета Жизела

zizelaПрви прави и комплетни романтични балет у два чина Жизела обновљен је за 157. сезону Српског народног позоришта. Жизела ће премијерно бити изведена у суботу, 23. септембра 2017, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова, и репризно, у четвртак, 28. септембра.

Више информација

In memoriam: Милена Шијачки Булатовић (1936-2017)

milena-sijacki-bulatovicМилена Шијачки Булатовић, глумица Српског народног позоришта у пензији, преминула је у 81. години живота у Новом Саду 27. августа 2017. Комеморација ће се одржати у Српском народном позоришту у среду 30. августа у 11 часова на сцени „Пера Добриновић“.

Сахрана је у среду, 30. августа у 13.30 на Новом гробљу у Новом Саду.
Више информација

In memoriam: Дејан Пенчић Пољански (1943–2017)

in-memoriamIn memoriam: Дејан Пенчић Пољански (1943–2017), директор Драме СНП-а, позоришни критичар, театролог, редитељ, новинар, правник

После дуге и тешке болести умро је 23. VIII 2017. у Новом Саду. Испраћај је 25. VIII 2017, у 12.45 на Градском гробљу у Новом Саду. Комеморација ће бити одржана у Српском народном позоришту 29. VIII 2017, у 12.00 на сцени „Пера Добриновић“.
Више информација

Одлазак Јануша Гловацког

janus-glovackiПрослављени пољско-амерички драмски писац и сценариста Јануш Гловацки умро је у 78. години. Био је познат по драмама Антигона у Њујорку и Четврта сестра, којима је класичне теме поставио у савремено окружење, а на том фону је и сатира Фортинбрас се напио, која ће на сцени Српског народног позоришта премијерно бити изведена у октобру.

Извор: „Дневник“, 21. август 2017, стр. 11

Ђерић: В.Д. статус не мења планове СНП-у

dr-zoran-djericТеатролог др Зоран Ђерић остаће вршилац дужности управника Српског народног позоришта још шест месеци, одлучила је Покрајинска влада.

Извор: М. Стајић, „Дневник“, 17. августа 2017.


Више информација

In memoriam: Дејан Миладиновић (1948 – 2017)

dejan-miladinovicДејан Миладиновић, истакнути редитељ, преминуо је у Београду у  69. години.

Дејан Миладиновић је рођен 2. децембра 1948. године у Београду, у породици оперских уметника – мајка Милица била је првакиња Опере Народног позоришта у Београду, а отац Душан, први диригент и директор Опере Националног театра.

Више информација

Одржана промоција монографије о Дејану Мијачу

snp-d-mСиноћ, 13. јула, с почетком у 20 часова одржана је промоција монографије о позоришном редитељу Дејану Мијачу. Аутор монографије је Даринка Николић, а књигу је објавило Српско народно позориште.

Више информација

Са концерта оркестра Опере СНП-а у Темишвару

snp-operaНа отвореном, испред огромног новоизграђеног позоришта у неокласицистичком стилу, чланови оркестра Опере СНП-а представили су се извођењем пробраног и допадљивог репертоара: почело је валцером „На лепом плавом Дунаву“, да би се наставило мотивима из филмова Чарлија Чаплина, музичким подлогама за филмове „Пирати с Кариба“, „Кум“, „Фантом из опере“…

Више информација…

Хуманитарно удружење „Коло српских сестара“ у посети СНП-у

kolo-srpskih-sestaraПредставнице Удружења „Коло српских сестара“ биле су данас, 7. јула на Ивањдан, у посети Српском народном позоришту. Представнице је примио в. д. управника др Зоран Ђерић, а повод за разговор био је неговање добре сарадње између Удружења и Српског народног позоришта.

Више информација