Category Archives: ВЕСТИ

Обавештење о измени репертоара

УЈЕЖ Бранислав Нушић, режија: Радослав МиленковићОбавештавамо вас да је представа Ујеж, која је требало да се изведе у суботу, 25. марта, отказана због смртног случаја.

Купљене улазнице се могу вратити или заменити за другу представу са репертоара СНП-а, на Билетарници Српског народног позоришта, у року од 15 дана.

IN MEMORIAM: Михајло Плескоњић (21. јуна 1958. – 22. марта 2017)

mihajlo-pleskonjicУ среду, 22. марта 2017. преминуо je глумац Михајло Плескоњић – Баџа, првак Драме Српског народног позоришта.

Сахрана ће бити обављена у кругу породице, у суботу 25. марта на Градском гробљу у Новом Саду, у 13.30. Комеморативни скуп биће одржан у среду, 29. марта у 11 часова на сцени „Пера Добриновић“ у Српском народном позоришту.
Више информација

Боеми и маестро Ђанлука Марчано

boemiОпера Боеми Ђакома Пучинија, чији су либрето према роману Слике из живота боема Анрија Миржеа написали Луиђи Илика и Ђузепе Ђакоза, биће изведена у Српском народном позоришту у четвртак 23. марта на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00. Оперу диригује гост из Италије маестро Ђанлука Марчано. Режија, сценографија и костим су дела креативног италијанског ауторског тима – Катарине Панти Либеровичи, Серђа Мариотија и Кристине Ачети. Више информација

На Дрини ћуприја на четири фестивала

НА ДРИНИ ЋУПРИЈА По мотивима дела Иве Андрића, режија и адаптација: Кокан МладеновићПредстава На Дрини ћуприја уврштена је у званичну селекцију четири фестивала:
- 67. фестивал професионалних позоришта Војводине, у Српском народном позоришту, 6. априла,
- 2. театарски фестивал „Позоришно пролеће“ у Шапцу, 9. априла,
- 24. међународни фестивал малих сцена, Ријека, 10. маја,
- 62. Стеријино позорје, 31. маја.

Праизведба опере „Владимир и Косара“

vladimir-i-kosara-rtvПраизведба опере у два чина „Владимир и Косара“, чији либрето потписује новосадски композитор Стеван Дивјаковић, премијерно је изведена у Српском народном позоришту.

Ова савремена прича о љубави и мржњи изводи се у оквиру великог јубилеја за Оперу СНП-а, 120 година од првих оперских представа у Новом Саду и 70 година обновљене Опере и непрекидног рада.
Више информација

Прес конференција поводом праизведбе опере „Владимир и Косара“

snp-pressКонференција за медије је одржана у четвртак 16. марта с почетком у 11 часова у Свечаном салону (горњи фоаје сцене „Пера Добриновић“) уз присуство бројних представника медија.

Више информација

Здрав(о) живот(е) „изван граница“

hilifeПредстава СНП-а Здрав(о) живот(е)! / High Life, рађена по тексту Лија Мекдугала, канадског писца млађе генерације, у режији Николе Завишића, изводиће се у оквиру фестивала, тачније на 2. Ковинским позоришним сусретима 2017 (КоПС), чији слоган ове године с разлогом гласи „Изван граница“.

Више информација

Балет Српског народног позоришта у Новом Саду основан је 8. марта 1950. године

snp-baletПочетком 1950. године, Рускиња Марина Олењина је са једном групом од скоро тридесетак играча стигла из Београда у Нови Сад. Пре 67 година, она је основала Балет, била први шеф Балета и кореограф СНП-а, па се 8. март сматра даном оснивања Балета.

Више информација

Српско народно позориште домаћин две балетске представе 14. Београдског фестивала игре

bfi-pressУ згради Покрајинске владе у петак, 3. марта, одржана је конференција за медије поводом гостовања две представе у Српском народном позоришту у оквиру 14. Београдског фестивала игре, који спада међу најистакнутије европске манифестације уметничке игре.

На конференцији су говорили директорка Фестивала Аја Јунг, председник Покрајинске владе Игор Мировић, заменик амбасадора Сједињених Америчких Држава Више информација

Две представе СНП-а ушле су у селекцију 67. фестивала професионалних позоришта Војводине

snp-pressЈуче, 2. марта, одржана је прес конференција у Српском народном позоришту поводом објављивања селекције 67. фестивала професионалних позоришта Војводине. Говорили су: Валентин Венцел, председник Заједнице професионалних позоришта Војводине и управник Újvidéki Színház-а, др Зоран Ђерић, в.д. управника Српског народног позоришта, Горан Ибрајтер, селектор 67. фестивала професионалних позоришта Војводине.
Више информација

Арије о љубави на Фестивалу љубави

festival-ljubaviУ оквиру завршног програма Фестивала љубави наступиће солисти Опере СНП-а у четвртак 9. марта у 18 часова на Тргу слободе. Солисти ће изводити познате музичке нумере и арије из најлепших опера: Кармен (Жељко Р. Андрић, арија Ескамиља и Виолета Срећковић, Хабанера), Боеми (Лаура Павловић, арија Мими), Ђани Скики (Свитлана Декар, арија Лаурете), Смјешно чудо (Горан Крнета), Не заборави ме (Јелена Кончар) и Више информација

Прес конференција поводом премијере „Три лица самоће“

tri-lica-samoceУ среду, 1. марта је одржана прес конференција поводом премијере „Три лица самоће“ Жељка Јовановића у режији Филипа Марковиновића.

Представа је рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Битеф театра из Београда. Конференција је одржана у горњем фоајеу сцене „Пера Добриновић“ с почетком у 11 часова.

Више информација

Премијера представе „Час анатомије“

cas-anatomijeЈедан од позоришних догађаја године, дугоочекивани ауторски пројекат Андраша Урбана и Српског народног позоришта у Новом Саду – по мотивима чувеног полемичког дела Данила Киша „Час анатомије“ – синоћ је имао свечану премијеру.

Више информација