Category Archives: ВЕСТИ

„Звиждук у осам“ концерт Опере Српског народног позоришта

snp-operaПоводом 8. марта, Дана жена, Српско народно позориште и ове године припрема концерт којим ће обрадовати своју публику.

Концертом који носи назив „Звиждук у осам“ подсетићемо се нанезаборавне музичке теме из антологије домаће кинематографије уз које смо одрастали и уз које су стасале многе генерације, и обележити овај велики и значајан датум.
Више информација

Боеми у СНП-у, први пут у сезони

boemiБоеми Ђакома Пучинија, чији су либрето према роману Слике из живота боема Анрија Миржеа написали Луиђи Илика и Ђузепе Ђакоза, биће изведена у Српском народном позоришту: 18. и 28. фебруара на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00. Оперу диригује маестро Александар Којић. Режија, сценографија и костим су дела креативног италијанског ауторског тима – Катарине Панти Либеровичи, Серђа Мариотија и Кристине Ачети.
Више информација

Госпођа министарка Живка гостује у Београду

gospodja-ministarkaУ петак, 10. фебруара Госпођа министарка (режија Радослав Миленковић) Српског народног позоришта гостује у Великој сали Народног позоришта у Београду с почетком у 19.30. Ово гостовање се изводи у оквиру сарадње СНП-а и НП Београд, па истог дана Народно позориште гостује у СНП-у драмском представом Женски оркестар Жана Ануја (режија Југ Радивојевић).

Више информација

Аудиција за Стеријину Лажу и паралажу

sterijaУ недељу, 12. фебруара 2017, на сцени „Пера Добриновић“ са почетком у 10.30, одржаће се аудиција за глумце-певаче за представу Лажа и паралажа Јована Стерије Поповића (режија Даниел Тавчиоски, музика Сеад Лорбек).

Распевавање ће почети у 10.00 на сцени „Пера Добриновић“ (проф. Агота Виткаи Кучера).

Више информација

Дон Кихот, шпанска балетска фантазија

don-kihotВелика дела светске литературе не привлаче само сликаре и музичаре него и балетске уметнике – кореографе. „Витез тужног лица“, његов верни Санчо Панса и лепа Дулсинеја били су, и биће, веома инспиративни за сваког играча и кореографа. Минкусова и Петипаова верзија, настала у другој половини 19. века, остала је да живи јер се сматра да је радња балета Дон Кихот јасна и целовита, уметничка средства изражајна, а ликови се налазе у осмишљеним ситуацијама. Више информација

Интервју: Андраш Урбан, позоришни редитељ

andras-urbanАндраш Урбан најављује да ће се у свом Часу анатомије прво обрачунати са собом, а онда онда и са друштвом у коме живи. Једно од најзначајнијих дела Данила Киша на даскама Српског народног позоришта у Новом Саду требало би да се јави 28. фебруара.

Више информација

Аудиција за све гласове

audicijaОперски студио Српског народног позоришта позива ученике музичких школа и студенте музичке Академије на аудицију која ће бити одржана у уторак 28. фебруара у Оркестарској пробној сали у 11.00.
(службени улаз СНП-а, Позоришни трг 1, Нови Сад)

Пријаве слати до 17. фебруара на имејл: audicija.opera@snp.org.rs

Прес-конференција поводом премијере Маскањијеве опере „Кавалерија рустикана“

kavalerija-pressНа  прес-конференцији одржаној у петак 27. јануара 2017, у 11 часова у Свечаном салону Српског наордног позоришта, говорили су в.д. управника др Зоран Ђерић, уметнички директор Позоришта Невена Јанаћ, в.д. директора Опере Александар Станков, редитељ Александар Николић, гост из Београда, маестро Александар Којић и Нора Чонкић Петровић, члан Опере СНП-а.

Више информација

Јубилеј ће обележити извођење домаћих дела

aleksandar-stankovОпера Српског народног позоришта у 2017. обележава 120 година од извођења прве оперске представе у Новом Саду и седам деценија континуираног рада посебне уметничке јединице под окриљем нашег најстаријег професионалног театра.

Више информација

Уговор о сарадњи две позоришне куће

snpnpblУ среду, 18. јануара 2017. потписан је уговор о уметничкој и пословној сарадњи Народног позоришта Републике Српске и Српског народног позоришта, Нови Сад. Уговором су озваничени сви облици партнерског односа, као што је размена представа и глумаца, техничка помоћ у реализацији представа и заједничка продукција, а све у циљу остварења квалитетније сарадње ове две познате позоришне куће.
Више информација

Промоција књиге „Кореодрама у Србији у 20. и 21. веку: родна перспектива“

koreodramaУ Српском народном позоришту ће бити одржана промоција књиге „Кореодрама у Србији у 20. и 21. веку: родна перспектива“ ауторке др Вере Обрадовић Љубинковић.

Књига ће бити представљена у горњем фоајеу сцене „Пера Добриновић“, у среду, 25. јануара 2017, у 12 часова.

Више информација

Почетак рада на представи „Три лица самоће“

tri-lica-tuge-1У Драми Српског народног позоришта, у понедељак, 16. јануара, почеле су пробе за представу „Три лица самоће“, драма Жељка Јовановића. Представа се реализује у копродукцији СНП-а са Битеф театром. Редитељ представе је Филип Марковиновић, драматург Милош Латиновић, сценограф Саша Сенковић и костимограф Сенка Раносављевић. Улоге су поверене глумицама: Сањи Микитишин, Тањи Пјевац и Мији Симоновић.
Више информација

Kонференција за новинаре поводом проглашења добитника награде „Предраг Пеђа Томановић“

nagrada-pptУ Српском народном позоришту одржана је у петак, 13. јануара конференција за новинаре поводом проглашења добитника награде „Предраг Пеђа Томановић“.

Награда „Предраг Пеђа Томановић“ коју додељује истоимена Задужбина, чији су оснивачи родитељи Милена и Милорад Томановић, уручује се сваке године 17. јануара на дан рођења „младог, великог глумца“. Више информација

Кавалерија рустикана, веристичка опера Пјетра Маскањија

pietro-mascagniУ заједничкој сарадњи Српског народног позоришта и београдског Народног позоришта, припрема се веристичка опера Пјетра Маскањија Кавалерија рустикана. Премијера је заказана за суботу 28. јануара на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 20 часова, а репризна извођења су 31. јануара и 2. фебруара.

Више информација